Löfven: Bra att försvaret är snabbt

Publicerad 2015-05-22

Statsminister Stefan Löfven (S) ger tummen upp för flygvapnets reaktion för att markera mot de ryska bombplan som närmade sig Öland i går.

– Det är väldigt bra att försvaret är snabbt igång vid sådana tillfällen. Det är ju ett tecken på ökad rysk övningsverksamhet. Den har vi ju sett under ett längre tag, det är en rysk uppbyggnad av den militära förmågan, säger Löfven på väg in till dagens EU-toppmöte i Riga i Lettland.

Följ ämnen
Nato

Händelsen inträffar alldeles inför de två stora internationella militärövningar som Sverige deltar i inom kort – flygövningen Arctic Challenge i norra Sverige nästa vecka, samt Natoledda Baltops i Östersjön i början av juni.

– Det är viktigt att påpeka att det här en övning som visar att Sverige är med i olika sammanhang. Vi har en flexibilitet och det är väldigt bra. Vi behöver öka vår egna militära förmåga och de här olika samarbetena ger oss en ännu bättre förmåga. Det är därför vi är med helt enkelt, säger Löfven, som inte vill gå in på vilka förberedelser som vidtagits inför eventuella ytterligare ryska förbiflygningar.

– Det finns alltid en planering i försvaret för vilka eventuella åtgärder som kan behöva vidtas. Det får man ta från situation till situation, säger statsministern till Sveriges Radio.

– Man kan inte utgå från att det blir provokationer. Självklart går man igenom olika scenarier men det är försvaret som sköter det.

TT