Det här är tillfälliga gränskontroller

avErik Melin, Kerstin Nilsson

1 av 2

Sverige kommer att införa tillfälliga gränskontroller vid sin inre gräns.

I tio dagar ska striktare regler råda, men de kan i teorin förlängas.

Beslutet har sin grund i Schengenregelverket.

I dag, torsdag den 12 november, klockan 12 inför Sverige tillfälliga gränskontroller.

Enligt inrikesminister Anders Ygeman kommer gränskontroller troligen att införas i Trelleborg, Malmö och på Öresundsbron, liksom på färjorna från Danmark och Tyskland, där man så snart som möjligt inför id-kontroller.

Men exakt var gränskontrollerna kommer att finnas och hur de kommer att gå till bestämmer polisen, som kommer att ha en presskonferens i dag, torsdag, klockan 12.

Polisen bestämmer var

Regeringens beslut ger polisen rätt att införa gränskontroller i hela landet, men i praktiken kommer det troligen att handla om södra och eventuellt västra Sverige.

De tillfälliga gränskontrollerna kommer till en början att att gälla i tio dagar, till och med den 21 november, men kan sedan komma att förlängas med 20 dagar.

Enligt Schengenavtalet får ett land inledningsvis ha gränskontroller i upp till 30 dagar. Efter det kan beslutet förnyas om högst 30 dagar i taget om situationen i landet fortsatt bedöms som ett hot mot den allmänna ordningen och inre säkerheten.

– Det handlar om månader, inte år, säger Anders Ygeman på frågan om hur länge gränskontrollerna som längst kan vara.

Att Sverige tillfälligt inför gränskontroller innebär att alla, även svenska medborgare, som kommer till de svenska gränskontrollerna uppmanas identifiera sig, med pass, nationellt id-kort eller körkort.

För svenska medborgare utan identifikation innebär det inte att man nekas inträde.

– Blir man utvald för kontroll så kan det ta lite längre än vanligt. Men det rör sig om några minuter, bara några enkla kontroller i datorn, sa Patrik Engström, chef för gränspolissektionen vid Nationella operativa avdelningen, NOA, under en presskonferens på torsdagen.

Avvisas vid gränsen

Kontrollerna kommer med all säkerhet att leda till köer och trafikstockning vid gränskontrollerna, exempelvis på Öresundsbron, om polisen väljer att ha en kontroll där.

– Vi har ytligt diskuterat hur sådana kontroller ska gå till. Vi har ju exempelvis 16-17 000 personer som pendlar över Öresundsbron och vi vill ju så klart inte vidta åtgärder som onödigt försvårar deras arbets- eller livssituation. Men det är upp till polisen att besluta. Det är högst sannolikt att Trelleborgs hamn och Öresundsbron är av intresse för polisen, säger Anders Ygeman.

På färjorna från Tyskland och Danmark måste passagerarna utöver den vanliga passagerarlistan även id-kontrolleras.

De flyktingar som kommer till gränsen har från klockan 12 tre val:

• Att söka asyl i Sverige.

• Att återvända till det land de närmast kommer ifrån.

• Eller, om de vill söka asyl i ett annat land, som Norge eller Finland, att hitta en annan väg dit.

De flyktingar som söker asyl kommer att registeras och tas om hand av Migrationsverket.

De flyktingar eller andra som inte har giltiga identitetshandlingar eller inte vill söka asyl i Sverige avvisas vid gränsen.

För EU-medborgare innebär det troligen ingen skillnad mot tidigare, förutom att de måste uppvisa giltigt pass, för att resa in i Sverige.

Flera länder före

Sedan en tid tillbaka har Tyskland, Österrike, Slovakien och Finland infört tillfälliga gränskontroller på grund av flyktingströmmen.

Tidigare har politiska toppmöten och större demonstrationer varit bland de vanligaste anledningarna till tillfälliga gränskontroller i Schengenområdet.

Sverige inför gränskontroller – få hela bilden

I NATT: Över 500 har sökt asyl vid gränsen

TV: Så var första dygnet med gränskontroller

SÖK ASYL ELLER VÄND: Ali vill vidare – men här tar det stopp

BESLUTET: Tillfälliga gränskontroller infördes i går

ASYLEXPERTEN: ”Beslutet verkar vara fattat i panik”

FLYKTINGAR PÅ SAMOS: ”Vi åker till Sverige i alla fall”

FAKTA: Så ska det fungera

FAKTA: Ta med passet – så påverkas du av kontrollerna

LENA MELLIN: Beslutet kan betyda ännu fler asylsökande

ARTIKELN HANDLAR OM