Eurogames invigs - ”Let the games begin”

Nu börjar världens största hbtq-idrottstävling - Eurogames - i Stockholm.

Här möts 71 olika länder i kampen om mästerskapet.

– Let the games begin, säger världsmästaren i proffsboxning Mikaela Laurén när hon inviger spelen.

Hundratals personer samlades i Kungsträdgården för öppningceremonin till Eurogames Stockholm.

Nu börjar världens största hbtq-idrottstävling som kommer pågå under resten av veckan.

– Det finns mycket problem inom idrottsvärlden. Det här evenemanget är en språngbräda för att belysa och motverka problemen. För att göra det bättre, säger Jakob Jansson, ordförande för Eurogames Stockholm.

Alla är välkomna

Tyskland, Finland, Nederländerna, Irland, Belgien, Israel, Serbien, Kanada och personer från många fler länder går in i Kungsträdgården med flaggor i hand.

Under de kommande dagarna ska de möta varanda i allt ifrån fotboll och simning till bridge och pardans. Evenemanget riktar sig främst till hbtq-personer, men alla är välkomna.

– Det här evenemanget är öppet för alla. Det är ett inkluderande evenemang och det spelar ingen roll om du är motionär eller atlet, 18 eller 92 år. Det är mångfald vi kämpar för helt enkelt.

Mikaela Destiny Laurén, före detta landslagsimmare och numera världsmästare i proffsboxning, har äran att klippa bandet.

– Det är viktigt att alla får vara med och spela oavsett kön, religion och sexuell läggning. Sport ska vara för alla, säger hon innan hon klipper bandet.

– Det här är ett bra exempel på vad vi kan uppnå tillsammans. Som ett lag.

"Kom ut ur garderoben"

Även politikern Birgitta Ohlsson (FP) och idrottsminister Gabriel Wikström (S) håller tal.

– Nu är det dags för sporten att komma ut ur garderoben och in i 2015-talet. Det som räknas är hur du spelar, vinna eller förlora, och inte vem du är, säger Gabriel Wikström.

I veckan ska profiler som Maria Strandlund Tomsvik och Kajsa Bergqvist, som båda är öppet homosexuella, tävla. Andra kända namn är friidrottaren Mattias Sunneborn och pingisspelaren Matilda Ekholm som också var på plats under invigningen.

– Jag hoppas alla känner sig välkomna i Sverige och har kul, säger hon.

Rekordmånga här

Första Eurogames någonsin spelades i Nederländerna 1992, då var det 300 deltagare från fem olika länder i fyra olika sporter.

I dag, 23 år senare, är det 5000 deltagare från 71 olika länder i 27 olika sporter. Det ryktas om att Eurogames Stockholm kanske lyckas slå Münchens besöksrekord från 2004.

– Det är härligt att vi har hela samhället här, det här är ju jättemycket folk, säger Jakob Jansson och blickar ut över det nästan fyllda Kungsträdgården.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN