Stefan Löfven

Aftonbladet avslöjar: Löfven ville skjuta upp viktiga vallöftet

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

Stefan Löfven lovade att fixa jobben för unga.

Men på ett internt partistyrelsemöte nyligen ville han skjuta upp genomförandet av 90-dagarsgarantin – till 2018, kan Aftonbladet i dag avslöja.

– Det är inte klokt, det är ju vårt största vallöfte, säger en S-källa.

Socialdemokraterna har svårt att övertyga väljarna just nu. Partiet befinner sig på bottennivå i opinionsmätningarna och ledningen anklagas för en rad svikna vallöften, till följd av samarbetet med Miljöpartiet. Allt ifrån höjd bensinskatt till utredning om Bromma flygplats räknas upp.

Oroligt internt

I dag kan Aftonbladet avslöja att det också är oroligt internt i partiet – när det kommer till Socialdemokraternas allra tyngsta vallöfte: Att införa en 90-dagarsgaranti för unga.

Garantin har varit Stefan Löfvens främsta profilfråga och ses som en viktig del av målet om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

I valrörelsen upprepade han gång på gång att ingen ung ska gå arbetslös i mer än tre månader, sedan skulle de få jobb, praktik eller utbildning.

– 90-dagarsgarantin blir vårt första regeringsbeslut, lovade han också.

Men nu är Stefan Löfvens partikamrater oroliga för att partiledningen är på väg att svika också detta löfte – genom att vilja skjuta genomförandet på framtiden.

– Det är inte klokt, det är ju vårt främsta vallöfte, säger en S-källa.

Ledamöter reagerade negativt

Bakgrunden till oron är ett partistyrelsemöte förra månaden där skrivningarna till kongressen i slutet av maj gicks genom. I förslaget till texter ville partiledningen, genom Stefan Löfven och näringsminister Mikael Damberg, att det skulle stå att 90-dagarsgarantin ska vara genomförd först om tre år - under valåret 2018.

– Deras ändring var dramatisk, säger en källa.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet ska flera av ledamöterna som deltog ha reagerat negativt på ledningens formulering – och vägrat gå med på skrivningen. Man poängterade att det inte får uppfattas som att S är på väg att frångå sitt främsta vallöfte och att ambitionen fortsatt måste vara att reformen ska genomföras snabbast möjligt.

Under en paus jobbades texterna om – och årtalet 2018 försvann. Det finns därmed inte med i de handlingar som ska behandlas av kongressen nästa månad.

– Partiledningen backade på skrivningarna, men signalen från Stefan var fortsatt att det är så det kommer att bli. Men ingen vill stöta sig med honom och därför blir det aldrig några högljudda protester, säger en S-källa.

SSU: "Mer måste göras"

Bland dem som deltog i partistyrelsens möte finns ungdomsförbundet SSU:s ordförande Ellinor Eriksson. SSU var arkitekterna bakom jobbgarantin för unga. Hon vill dock inte uttala sig om vad som sades. Däremot slår hon fast att det är viktigt att regeringen nu börjar satsa för att få unga i jobb.

– Regeringen har börjat ta steg för att införa 90-dagarsgarantin, men mer måste göras så att garantin kommer på plats. Socialdemokraterna måste våga investera så att unga människor kan få jobb och bostad och på så sätt tillträde till vuxenlivet. Det kommer SSU att vara mycket tydligt med, särskilt inför S-kongressen, säger hon.

Reformen med 90-dagarsgarantin beräknades i valrörelsen till sex miljarder kronor per år. Enligt Aftonbladets källor är förklaringen till partiledningens agerande en följd av att regeringens första budget röstades ned i riksdagen, vilket gett ett sämre ekonomiskt läge då man tvingats regera på Alliansens budget.

Löfven: Införs successivt

Från flera håll inom regeringskretsen framhålls att man "inte känner igen" den bild som Aftonbladets källor ger av partistyrelsemötet, och att den är orättvis eftersom garantin finns med som en del i vårändringsbudgeten.

Mikael Damberg menar att det framfördes förslag på en tydligare skrivning om 90-dagarsgarantin i riktlinjerna.

– En enig partistyrelse ställde sig utan vidare diskussion bakom den nya formuleringen. Jag själv tycker att förtydligandet gjorde texten tydligare och jag är glad över den nya skrivningen, säger han.

När 90-dagarsgarantin kommer att vara fullt genomförd vill ingen säga i dag. I samband med vårändringsbudgeten som presenterades av finansminister Magdalena Andersson nyligen stod det klart att av löftet om 32 000 jobb till unga hade det blivit 11 000 traineeplatser inom två år, i ett första steg.

Stefan Löfven framhåller att 90-dagarsgarantin ska genomföras "successivt". Och han menar också att man varit tydliga med att den ska vara införd mot slutet av mandatperioden.

– Det görs inte bara så där. Beskedet till ungdomarna var väldigt tydligt, ni ska kunna se framtiden an med tillförsikt. Ni ska veta att vi ska ser till att ni ska få den möjligheten. Men det görs inte på ett bräde utan det ska vara infört i slutet av mandatperioden och det har vi varit väldigt tydliga med hela tiden, säger han.

Anklagas för fler löftessvek

Här är ett axplock av de ­politiska frågor där Socialdemokraternas anklagas för svikna vallöften.

Rotavdraget

Det skulle inte röras. Nu sänks det från en subvention på 50 procent av kostnaden ned till 30 procent.
Bensinskatten

Skulle inte höjas, men efter förhandlingar med Miljö­partiet har Socialdemokraterna gått med på en höjning från årsskiftet. Den väntas öka kostnaden för en familj med cirka 50 kronor i månaden.
Bromma flygplats

Inför valet menade Stefan Löfven att Bromma skulle bli kvar - den behövdes. Nu har S sagt ja till att en för­handlingsperson ska utreda om flygplatsen kan avvecklas.
Saudiavtalet

Stefan Löfven slog fast att avtalet skulle förlängas i maj när det skulle om­förhandlas. I stället skrotas det.

ANNONS

Nu har Ellos fyllt på med nyheter online - handla trendsäkert mode till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till Ellos

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Stefan Löfven

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Mikael Damberg

Socialdemokraterna

Ellinor Eriksson

Regeringen