Kriget i Syrien

Syrierna flyr från Assads skräckbomber

Av: 

Sebastian Hagberg

NYHETER

Det har kallats ett av de värsta vapnen i Syrienkonflikten.

Diktatorn Assads oljefatsbomber är en av de största anledningarna till flyktingströmmen från Syrien, enligt Human Rights Watch-chefen Kenneth Roth.

– De har skapats för att döda civila, säger han till SVT:s "Agenda".

Oljefaten fylls med sprängmedel och metallskrot och släpps från himlen.

I trettio sekunder får maktlösa syrier oroa sig för var bomben ska landa.

Syriens president Bashar al-Assads vapen används urskillningslöst i rebellkontrollerade områden, säger Kenneth Roth i kvällens "Agenda".

– De har skapats för att döda civila. De är en del av den otäcka strategi som al-Assad använder sig av i detta krig. Han beskjuter inte bara soldaterna på motståndarsidan.

"Man är livrädd att man ska träffas"

Enligt Kenneth Roth är bomberna ett sätt för Assad att visa andra syrier vad som sker om man låter rebellerna ta över. Human Rights Watch beräknar att oljefatsbomberna dödat tusentals bara i år. En tredjedel av dem kvinnor och barn.

– Många syrier har berättat för mig om hur det är. De ser oljefaten falla från helikoptern och de tumlar ner mot marken. Det tar cirka 30 skräckfyllda sekunder och från marken vet man inte riktigt var oljefatsbomben kommer att landa förrän i sista sekund så man är livrädd att man ska träffas. Detta händer gång på gång, kanske ett dussintal gånger om dagen i olika delar av Syrien, säger Kenneth Roth till Agenda.

Världspolitisk oenighet

Assads regim beräknas vara ansvarigt för 90 procent av de 240 000 människor som dödats i Syrienkriget, skriver SVT.

Men i världspolitiken har de stora länderna svårt att enas i synen på konflikten. Ryssland – som stödjer Assadregimen och skulle kunna påverka presidenten – blockerar istället FN-resolutioner och fokuserar på kriget i Ukraina. Och USA:s mål har skiftat från Assad till hans motståndare: terrorgruppen IS.

– Ett av problemen är att USA enbart inriktar sig på IS eftersom man fruktar att om Assads styre faller så tar IS över. Man borde kunna få Assad att sluta döda civila utan att hans förmåga att bekämpa IS på något sätt minskar, säger Kenneth Roth.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget i Syrien

Human Rights Watch

Syrien

Bashar al-Assad