Joel skulle bryta arm med pappa – bröt armen

Joel Andersen, 28, antog sin pappa Björns utmaning om att bryta arm och se vem som är starkast.

Då bröt han armen.

– Pang, sa det och folk skrek, säger han.

Det var lördagen efter löningen. Psykologstudenten Joel Andersen, 28, hade åkt till Björkhagen för att vara med när hans föräldrars bostadsrättsförening firade 20 år. Det var en härlig gammaldags folkparksfest med chokladhjul och låtsastatueringar. Kvällen var ung men männen svettades redan kring armbrytningsbordet.

Joel hade bara hunnit smaka en halv öl när hans pappa Björn föreslog att de skulle kavla upp ärmarna och mötas i envig.

David skulle slå Goliat

Pappan är i 60-årsåldern, före detta handbollsspelare och en riktig biff på 192 centimeter och över 100 kilo. Men Joel, som sysslar mer med gitarrspelande än idrott, trodde att han skulle kunna ge den åldrande jätten en match.

– Han har varit lite skadad med lite olika axelproblem och ryggskott. Så jag tänkte att jag skulle kunna bryta ned honom. Vi stod där och kämpade i något slags dödläge. Jag vill minnas att jag höll på att få ned honom, men han hävdar att han bara vilade lite, säger Joel Andersen.

”Pang, sa det”

Ivrigt påhejade av ett tiotal 50-talister fortsatte kampen. Först med höger arm, sedan med vänstern. Då knakade det till och stämningen kom snabbt av sig.

– Pang, sa det och folk skrek. Armen flög åt fel håll och jag tänkte vems arm är det här? säger Joel Andersen.

Joel kände direkt att armen var av och det var en märklig känsla, som att kroppsdelen gjort något som den inte ska kunna göra. Han försökte spänna armen men musklerna hängde liksom inte fast i någonting.

Någon ropade efter en doktor, och en person kom fram och kände på armen.

– Jag drog några paniska skämt och fick en mugg med fanta. Folk skramlade ihop till två citodon, en mitella och en nykter chaufför kunde köra in mig till sjukhuset, säger Joel Andersen.

Väl framme på akuten kunde ortopeden konstatera att benet i överarmen gått i tre bitar. Joel säger att pappa Björn nu skryter om att styrkemannen Magnus Samuelsson minsann lyckats göra samma sak, men direkt efteråt fick han riktigt dåligt samvete.

– Han följde med mig till akuten, fixade sushi och sådana grejer. Hann vann armbrytningen, men nu får jag utnyttja skuldkapitalet istället, säger Joel Andersen.

”Är superbruten”

När vi träffar Joel bär han en ortos, ett slags stöd, och en plastskena som stöttar upp den brutna armen. Han klär sig i munkjacka för att det är så svårt att utan hjälp få på sig några andra kläder.

Enligt läkarna han träffat ska han ha sex-åtta veckor i gips framför sig. Och därefter en tid av rehabilitering.

– Den är superbruten fortfarande, men det gör inte så farligt ont. Det är också meningen att jag ska bli helt återställd, säger han.

Har du fått en ny inställning till armbrytning efter händelsen?

– Jag hade inte någon vidare positiv inställning till armbrytning tidigare. Men den har inte blivit bättre.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN