Stal Mikaels höns – lämnade kakor

avKristoffer Olofsson

NYHETER

Djurrättsaktivister bröt sig in på Mikael Gilbertssons gård i Askersund och stal åtta hönor. Som en hälsning lämnade de några kakor och ett brev.

Nu har de träffats efter att bonden bjöd in till samtal mitt bland hönsen.

– Vi kommer aldrig att bli helt överens, den saken är ju klar, säger Mikael Gilbertsson.

Det var i augusti i år som djurrättsaktivister från organisationen Tomma burar bröt sig in på Mikael Gilbertssons gård och stal åtta höns. Kvar lämnade de ett brev till bonden samt några kakor med tillhörande recept.

– Jag blev både förbannad och upprörd, det var ju ett inbrott på vår arbetsplats, säger Mikael Gilbertsson.

I huvudsak är det smittorisken som oroar Mikael. Även om personerna bar skyddskläder vid inbrottet så finns det inga garantier för att de inte fört med sig någon smitta in bland de andra tusentals hönsen. Men de ansvariga var inte svåra att hitta. Utöver att de hade signerat brevet så hade de även polisanmält händelsen – själva.

Välkomnade förslaget

När aktivisterna sedan fick höra att Mikael Gilbertsson ville träffa de ansvariga så hörde de av sig direkt.

– Det är viktigt att vi kan möta varandra och diskutera de fördomar som finns om och från båda parter. Aktionen var ju inte riktad mot Mikael som person, säger Martin Smedjeback, en av aktivisterna som stal hönorna och var med på mötet på gården.

”Kan höra av sig nästa gång”

Sagt och gjort. Martin Smedjeback och Ramin Winroth från Tomma burar mötte upp bonden Mikael Gilbertsson och Alexandra Jeremiasson från branschorganisationen Svenska ägg i ett av hönsstallen. Där pratade de i nästan två timmar.

– De sa bland annat att de tyckte att djuren såg ut att lida, men att det inte syns på utsidan. Men vi menar att det är välmående djur som lever ett så naturligt liv som det möjligt inomhus. Men vi kommer aldrig att bli helt överens, den saken är klar, säger Mikael Gilbertsson.

Skiljdes ni åt som vänner?

– Vi tackade för mötet och tog varandra i hand. Det var ett artigt och trevligt möte. Men jag sa lite skämtsamt att de väl kunde höra av sig innan de kommer nästa gång så kan vi prata om det direkt istället, säger Mikael Gilbertsson.

”Historiskt möte”

Hur ofta blir ni inbjudna på det här sättet?

– Det har inte hänt tidigare och jag har aldrig hört om något liknande i Sverige. Jag tror det är historiskt på det sättet, säger Martin Smedjeback.

Han menar dock att valet av mötesplats inte var optimalt.

– Det blir ju ganska rörigt när man står mitt i ett hönsstall i två timmar, så det var lite på deras villkor. Men jag tyckte ändå det var ett vänligt möte och de visade ingen ilska mot oss och inte vi heller mot dem.

Hönsen på hemlig ort

Men de åtta höns som stals tidigare i år är fortfarande på hemlig ort, uppger Martin Smedjeback.

– Vi körde dem till ett kärleksfullt hem där de kan få leva hela sina liv utan att bli dödade. Där kan de känna solen på sina ryggar och få sprätta i jorden.

Har inte Mikael rätt att få tillbaka sina höns?

– Nej, jag tycker inte det. Man ska inte utnyttja och döda djur eller behandla dem som egendomar. Om man tittar utifrån hönans perspektiv så förstår jag inte vad som kan anses vara fel i en sådan aktion. Vi tar den från ett hemskt ställe där den mår dåligt till ett bättre.

Tomma burar har utfört flera liknande aktioner tidigare i år. I Uppland ”befriade” de en lax från en fiskodling och innan dess stal de två grisar från en djurfabrik i Västmanland. Fallet om de två stulna grisarna, som de kallar för Selma och Lousie, kommer att avgöras i tingsrätten inom kort.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Askersund