Man död efter våldsdåd – två personer skadade

avEllinor Brenning, Gustaf Tronarp, Niklas Svahn, Oskar Forsberg, Sven Anders Johansson, Linnea Carlén

Källa till Aftonbladet: Barn blev vittnen till mordet

1 av 12

ONSALA. En pappa har dött och två personer är svårt skadade efter ett brutalt våldsdåd i ett villaområde på Onsalahalvön.

Den avlidne har blivit huggen med kniv under en parmiddag.

Under eftermiddagen har den misstänkte gärningsmannen förhörts.

– När man misstänks för sådan här allvarlig brottslighet mår man naturligtvis inte bra, säger advokaten Lennart Johansson.

Tipsa | Aftonbladet

Larmet kom till polisen strax före klockan 19 på lördagskvällen. En man hade då attackerat flera personer med en kniv i ett villaområde på Onsalahalvön, strax söder om Kungsbacka i Halland.

Tre människor fördes i ambulans till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. En av dem, en man i 40-årsåldern som enligt TT har flera barn, avled av sina skador. De två andra är ”mycket allvarligt skadade”, enligt polisen. En källa med insyn i ärendet uppger för Aftonbladet att de har knivhuggits i nacken.

De skadade är en kvinna i 30-årsåldern och en man i 35-årsåldern. För kvinnan beskrivs skadorna som livshotande. Mannen är allvarligt skadad.

Kort efter dåden greps en misstänkt gärningsman.

– Han är misstänkt för mord och två fall av mordförsök, säger Ulla Brehm, presstalesperson på polisen i region väst.

Var på middag

En källa uppger för Aftonbladet att den första attacken skedde under en parmiddag. Den misstänkte ska ha tagit upp en kniv och huggit den i bröstet på mannen som satt mitt emot honom. Enligt uppgift avled mannen omedelbart. Flera andra personer ska ha blivit vittnen till händelsen.

Därefter ska gärningsmannen ha gått till ett närbeläget hus och angripit kvinnan och mannen. Sedan tog han sig till en tredje fastighet, där han greps av polis.

– När polisen kommer till platsen finns det uppgifter som gör att man förstår att den som nu är anhållen lämnat det första huset och begett sig till ett närliggande hus, säger Ulla Brehm.

Händelseförloppet pågick i ungefär en halvtimme. Gripandet ska ha gått lugnt till.

Samtliga inblandade bor i området. Polisen bekräftar att den misstänkte mördaren har en relation till offren.

– De är inte obekanta med varandra, säger Ulla Brehm.

Tommy Nyman, presstalesperson på polisen i Halland, är något mer detaljerad:

– Han kände dem som var på tillställningen. Huruvida han kände de andra två kan jag inte svara på, men de bor i närområdet, säger han till TT.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har flera barn blivit vittnen till mordet. Det vill dock inte Tommy Nyman bekräfta.

– Det vi har sagt var att det skedde under en middagsbjudning. Men om det är barn som sett något eller inte, det kommer vi inte att kommentera, säger han.

Advokten: ”Mår inte bra”

Tidigare rapporterade Aftonbladet om källuppgifter som gjorde gällande att det kan ha rört sig om en julfest som spårade ur. I nuläget har polisen inte bekräftat några närmare omständigheter om bakgrunden till det inträffade.

– Vad som kan ha varit motiv till detta går vi inte in på i nuläget, säger Ulla Brehm.

Den gripne är en man i 40-årsåldern som inte är känd av polisen sedan tidigare. Under natten anhölls han misstänkt för mord och två fall av mordförsök.

– Han har förhörts under morgonen och det kommer att hållas fler förhör.

Det är advokat Lennart Johansson som har utsetts till försvarare för den misstänkte. Han träffade sin klient tidigare i eftermiddags.

– Vi har fått möjlighet att prata lite enskilt först, och sedan har jag varit med under förhör. Men det har inte varit några långa samtal än, säger han.

Hur ställer sig mannen till anklagelserna?

– Det vill jag inte gå in på i nuläget.

Hur mår han?

– Det kan jag inte uttala mig om egentligen. Men när man misstänks för sådan här allvarlig brottslighet mår man naturligtvis inte bra.

”Många oroliga”

Tre hus i området har spärrats av och polisen bad boende att hålla sig inomhus.

– Det gjordes innan patrullerna var säkra på att det inte fanns några fler gärningsmän, för att säkra att ingen ytterligare skulle skadas. Sedan visade det sig att det bara rörde sig om en misstänkt, säger Ulla Brehm.

Strax efter klockan 01 anlände polisens kriminaltekniker till området.

– De genomför en teknisk undersökning i ett av husen som ligger på andra sidan vägen, cirka 200 till 250 meter från de andra två avspärrade husen. Teknikerna står just nu i hallen iklädda sina vita dräkter och fotar, sa Oskar Forsberg, Aftonbladets utsände, i natt.

På söndagsmorgonen var tekniker fortfarande på plats vid husen.

– Det är ett omfattande arbete som ska genomföras. Vi kommer också att knacka dörr i området för att höra om någon har sett eller hört något. Det är också en möjlighet för människor att prata med polisen. Många känner sig oroliga efter det som hänt, säger Ulla Brehm.

Polisen har tagit den kniv som misstänks vara mordvapnet i beslag.

Granne: ”Jag är jättechockad”

Enligt ett granne som bor precis bredvid bor en barnfamilj i ett av husen och ett par i det andra. Grannen beskriver alla som lugna och tycker det är hemskt att något sådant här kan hända så nära.

– De är lugna, de är inte några som sticker ut på det här sättet. Jag är jättechockad. Det är ett väldigt lugnt område, säger grannen.

Kungsbacka kommun har satt in krisstöd till de drabbade familjerna, rapporterar TT.

– De har varit med om något som är helt fruktansvärt och situationen är förmodligen kaotisk där. Vi får se också på lång sikt vad vi kan hjälpa till med, säger Barbro Ericsson, pressansvarig på kommunen.

ARTIKELN HANDLAR OM