”Välkomna hit, flyktingar!”

I Europa byggs murar för att hålla ute flyktingar.

Samtidigt samlas tyskar på många håll för att visa att de gärna tar emot asylsökande.

”Kom hit och ta med era familjer”, var budskapet på landets fotbollsläktare i helgen.

I förra veckan sa förbundskansler Angela Merkel att landet inte längre kommer att skicka tillbaka syriska asylsökande till det första EU-land de anlänt till. De får i stället söka asyl i Tyskland.

När hon besökte en ny flyktingförläggning i Heidenau möttes hon av 200 buande högerextremister som skanderade "förrädare".

Men nu visar folk på flera håll i landet att flyktingarna är välkomna.

”Flyktingar välkomna”

Supportrarna på många av Tysklands fotbollsläktare skickade under helgens matcher i Bundesliga ett budskap till de som flyr till Europa. Ni är välkomna hit, stod det på läktarbanderollerna.

Samtidigt deltog fotbollsstjärnor som Dortmunds Marco Reus och Arsenals Mesut Özil i en manifestation i tidningen Bild där 100 kända tyskar visade sitt stöd under rubriken ”Wir helfen” – vi hjälper.

Hashtagen #refugeeswelcome har också fått stor spridning på sociala medier.

Våldet har ökat

Tyskland väntas i år ta emot 800 000 flyktingar, överlägset mest av EU-länderna. Många har flytt kriget i Syrien och vandrar genom Europa för att försöka ta sig till ett EU-land som vill ta emot dem.

Samtidigt har våldet mot asylsökande ökat. Tyska nynazister och högerextremister höll förra helgen våldsamma demonstrationer utanför den nya flyktingförläggningen i Heidenau. Dussintals människor skadades och de lokala myndigheterna utlyste sedan ett demonstrationsförbud.

Men det hävdes nu i helgen. Hundratals aktivister tilläts i stället dansa på gatorna tillsammans med flyktingar, rapporterar The Guardian.

I en annan tysk stad välkomnades syriska flyktingar på en buss av hundratals jublande människor med solrosor i händerna. En av flyktingarna filmade händelsen och la upp klippet på nätet.

Möttes med solrosor

Efter anti-migrantdemonstrationerna tog sig tusentals människor även ut på gatorna i staden Dresden, där stödet för den islamfientliga organisationen Pegida varit starkt.

– Att hata flyktingar som bor här för att de inte längre kan bo kvar hemma, för att de gått igenom ett krig...det ska inte hända i ett rikt land, sa läraren Eva Mendl till The Guardian.

Runt 60 procent av tyskarna tycks hålla med Angela Merkel om att landet, som är Europas största ekonomi, kan ta emot de asylsökande, enligt en opinionsundersökning som tv-kanalen ZDF låtit utföra.

Publisert:

LÄS VIDARE