Fukushima

Kärnkraftverk igång efter katastrofen

Av: 

Isabelle Nordström

Japans kraftigaste jordbävning skadade fyra kärnkraftverk, det mest kända är Fukushima, och utlöste en tsunami som drog in över flera städer. Här är vågen vid Iwanuma.
Japans kraftigaste jordbävning skadade fyra kärnkraftverk, det mest kända är Fukushima, och utlöste en tsunami som drog in över flera städer. Här är vågen vid Iwanuma.

NYHETER

All kärnkraft stängdes ner efter att Japan drabbades av jordbävnings- och tsunamikatastrofen i Fukushima.

Men nu har en reaktor åter igen startats, rapporterar internationella medier.

Fyra och ett halvt år efter katastrofen i Fukushima har en reaktor startas igen under tisdagen lokal tid. Det som startas nu är den äldsta av de två reaktorerna i Sendaiverket, cirka 100 mil sydväst om Tokyo, skriver AP.

Nationella tv-kanalen NHK visade bilder när anställda slog på reaktorn från kontrollrummet. Tomomitsu Sakata, en talesperson för bolaget Kyushu Electric Power, sa att reaktorn gick igång igen utan några problem.

Alla landets reaktorer stängdes av som en säkerhetsåtgärd efter att landet 2011 drabbades av en allvarlig jordbävning följt av en tsunami. I totalt två år har landets kärnkraft legat nere.

Allt fler kritiska

Som en följd av naturkatastrofen drabbades landet av en härdsmälta. Över 100 000 människor har tvingats flytta på sig på grund av radioaktiv strålning efter Fukushimakatastrofen och allt fler japaner är kritiska till kärnkraft. Dussintals demonstranter stod utanför Sendaiverket när reaktorn slogs igång. Bland dem fanns tidigare premiärministern Naoto Kan, som var vid makten när olyckan inträffade.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Fukushima

Japan

Kärnkraft