Wallström fick lägenhet av Kommunal

Fackförbundet Kommunal ordnade en hyresrätt i en av sina fastigheter i Stockholms innerstad till utrikesminister Margot Wallström.

– Jag sa att jag aldrig skulle ta en lägenhet om jag skulle gå före i någon kö. Men det verkar inte ens finnas någon kö, säger Wallström.

– Margot måste ha missförstått, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström på en presskonferens på fredagseftermiddagen.

För lägenheten betalar Wallström 32 kronor per månad, efter att man räknar av bidrag från regeringskansliet för boende, skriver DN.

Utrikesminister Margot Wallström (S) är mycket upprörd över att ha blivit indragen i skandalerna kring fackförbundet Kommunal genom att ha fått falska uppgifter i samband med att hon hyrt en lägenhet av Kommunal.

Lägenheten är 89 kvadratmeter stor och för den samt möblemang betalar Wallström enligt pressekreterare Erik Wirkensjö 12 432 kronor i månader.

Eftersom utrikesministern är folkbokförd i Värmland har hon enligt regeringskansliets regler rätt att söka ersättning för dubbelt boende. Wallström får maxbeloppet 8 000 kronor i månaden, samt 4 400 kronor i så kallad avlöningsförstärkning – en ersättning för ökade kostnader vid boende på annan ort, skriver DN.

Bidragen är inte unika i just det här fallet och modellen är inte unik för den här regeringen.

Totalt får Margot Wallström 12 400 kronor i bidrag för boendekostnader. Återstår gör då 32 kronor som hon betalar utan bidragsstöd.

”Har gett oriktiga besked”

– Jag är arg och besviken på Kommunal, för det visar sig att det också gäller hur de har kommunicerat med mig, säger hon till TT.

– Jag hyr en lägenhet av Kommunal och när vi pratade om det fick jag besked från högsta nivå att de följer alla regler och procedurer när det gäller att lämna ut lägenheter. Och att jag absolut inte skulle gå före i deras bostadskö, och det har de ljugit om för mig, säger Wallström.

– De har gett helt oriktiga besked, och det är oacceptabelt. Det skadar mig och det skadar Kommunal. Det går inte att lita på vad de säger.

Löftet att allt skulle ha gått rätt till gavs av ordförande Annelie Nordström. Men trots hennes besked har Kommunal inte följt någon kö.

Har sagt upp lägenheten

– Jag sa att jag aldrig skulle ta en lägenhet om jag skulle gå före i någon kö. Men det verkar inte ens finnas någon kö, säger Wallström.

– Jag har sagt upp min lägenhet redan i går när jag fick klart det här för mig och kommer att flytta ut så fort som möjligt för det här är helt oacceptabelt och det är mot allt jag står för, säger hon.

På frågan varför hon hyrde av just Kommunal säger Margot Wallström att det var ordförande Annelie Nordström som sagt sig kunna hjälpa till när hon letade en lägenhet i Stockholm.

– Hon sade att de har ett antal lägenheter som de brukar hyra ut till folk som kommer på kortare kontrakt till Stockholm. Och vi som inte är stockholmare är ju beroende ibland av att ha det så.

På fredagseftermiddagen höll Kommunals ordförande Annelie Nordström med anledning av de senaste dagarnas avslöjanden.

– Margot måste ha missförstått. Den lägenheten som Margot Wallström har hyrt är något som vi använder för tillfälliga uthyrningar och kortare. Hon har inte gått före i någon kö och det är helt korrekt, sa hon då.

Träffades på Pride

Enligt Margot Wallströms partikollega, Karlstadspolitikern Christian Norlin, träffades utrikesministern och Annelie Nordström under Pridefestivalen 2014.

– Vi bestämde oss för att äta mat tillsammans. Och det var under det samtalet som vi kom in på att Margot hade behov av en ny lägenhet. Då sa Annelie att ”vi har flera fastigheter och du har möjlighet att få en lägenhet via oss”, säger Norlin till NWT.se.

Han bekräftar bilden som Margot Wallström ger, att hon förhörde sig om villa villkor och regler som fanns.

– Annelie var väldigt tydlig med att det var en policy som säger att 50 procent av lägenheterna lämnas till kön. Margot frågade inte bara en utan fler gånger så att allting verkligen skulle vara enligt regelboken. Hon vill absolut inte få någon förmån, säger Christian Norlin.

Som Aftonbladet har kunnat avslöja har Kommunal dock inte släppt en enda lägenhet till bostadskön på 16 år.

Ska informera

Strax före 14 kontaktade Aftonbladet Kommunals pressavdelning med frågan om det kommer att hållas en ny presskonferens under fredagen. Kawa Zolfagary på Kommunals pressjour bekräftar att man håller på att förbereda någon form av uttalande till pressen.

– Jag har inte fått en tid ännu men det kommer att göras ett uttalande och då kommer ni nog att få en kallelse hit till förbundskontoret, säger Kawa Zolfagary på Kommunals pressavdelning till Aftonbladet.

Vem ska stå för uttalandet?

– Det är inte helt klart ännu. Den informationen håller på att färdigställas, säger Kawa Zolfagary.

En kort tid efter samtalet meddelade pressavdelningen att uttalandet ges klockan 16 till medieuppbådet vid förbundskontoret i Stockholm. Uttalandet gäller lägenhetsförmedlingen, uppger man i ett pressmeddelande.

Enligt TT, som hänvisar till Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö är utrikesministerns lägenhet 89 kvadratmeter stor med en hyra på 12 432 kronor i månaden.

Bör utredas för muta

Att utrikesminister Margot Wallström fått en hyreslägenhet av Kommunal har även väckt frågan om det kan betraktas som en muta.

– Blotta misstanken är illa nog, säger Helena Sundén, generaldirektör på Institutet mot mutor.

I grunden handlar det om en förtroendefråga, enligt Sundén.

– Som minister har man ett långtgående ansvar att förvalta allmänhetens förtroende.

TT: Bör en åklagare titta på det här?

– Ja, det tycker jag. För när de här frågetecknen uppkommer så är det ändå åklagare på riksenheten mot korruption som ska göra bedömningen huruvida det kan röra sig om en muta eller inte. Så det är väl lämpligt.

Avlöjat i granskningen – få hela bilden

DEL 1: Lyxkrog och nakenshow – för medlemmars pengar
DEL 2: Topparna semestrar på ö – gratis

DEL 3: Spritfest för flera hundra tusen

DEL 4: Lådvis med vin langas till fackets festvåning

DEL 5: Höjdarna får paradvåningar mitt Stockholm

EFTER GRANSKNINGEN: Kassören avgår – får miljonbelopp

WALLSTRÖM INDRAGEN: Fick lägenhet av Kommunal

Alla artiklar i granskningen

Publisert:

LÄS VIDARE