Charlie Hebdo i blåsväder om pojke

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den franska satirtidningen Charlie Hebdo, som för ett år sedan drabbades av ett terrorattentat där tolv människor dödades, har återigen upprört många med en nidteckning.

Tidningen tar upp Alan Kurdi, den treårige syriske flyktingpojken, vars döda kropp spolades upp på en turkisk strand, en bild som spreds över världen – och snabbt blev en symbol för flyktingkrisen.

”Vem vill vara Charlie?”

Charlie Hebdo ritar en grupp "migranter" som jagar en skrikande kvinna och skriver i en text att "lille Alan" om han fått växa upp skulle ha blivit "en stjärtklämmare".

"Vem vill nu vara Charlie?" frågar sig upprörda Twitteranvändare från flera länder, apropå den populära taggen #jesuischarlie, och anklagar tidningen för smaklöshet och rasism.

”Vill ifrågasätta”

Men The Independent påpekar att Charlie Hebdo-tecknaren Laurent Sourisseau, som överlevde terrorattacken men var på plats när kollegorna dödades, kan vilja ifrågasätta västvärldens känslostormar: att först öppna gränserna för flyktingar men sedan, efter rapporterna om massövergrepp i Köln, stänga dem.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN