Historiska bilder på Pluto och dess månar

Av: Erik Melin, Per Kudo

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 11

Nu har de historiska bilderna från New Horizons äntligen kommit.

Pluto visar sig ha snöfall och berg över tretusen meter höga.

På månen Hydra finns fruset vatten – på Charon finns Mordor.

Klockan 02.52.37 natten mot onsdagen svensk tid kom beskedet rymdälskare världen över väntat på. Rymdsonden New Horizons var välbevarad och hade planenligt passerat Pluto. Data från farkosten började anlända till jorden.

Forskarna på Nasa kunde pusta ut. Rymdsonden har varit på väg mot sitt mål i nio och ett halvt år, en resa som kostat över fem miljarder kronor att genomföra.

Under närkontakten med Pluto skickades ingen data till jorden. På så sätt kunde rymdsonden använda sin processorkraft till att i stället samla in en stor mängd information, rapporterar den amerikanska nyhetssajten Vox.

Men nu har datan kommit och på onsdagskvällen visa Nasa upp nya bilder på både Pluto och dess månar.

Saknas kratrar

På en inzoomning av Pluto ses höga berg, vissa så höga som 3 300 meter höga, med is på topparna. Nasa beskriver ytan som "ny" eftersom det saknas större kratrar. Dessutom finns det snö på dvärgplaneten.

– Pluto har starka atmosfäriska cykler. Det snöar på ytan, säger Nasaforskaren Alan Stern.cha

Plutomånarna Hydra och Charon visades också upp med nytagna bilder. Den mindre, Hydra, består enligt Nasa till stor del av fruset vatten.

Charon å sin sida visar en väldigt varierad yta som även den beskrivs som ny av Nasa. Den pol som på bilderna ligger uppåt är mörkare än Charons övriga yta och har av Nasa-teamet kallats för ”Mordor”.

Färdas i extrem hastighet

New Horizons var som närmast 12 500 kilometer från dvärgplaneten. Och även om forskningsresan mot Pluto alltså tagit över nio år så varade närkontakten bara i tre minuter, skriver Vox.

Anledningen till att mötet blev så kort är det långa avståndet till Pluto. Dvärgplaneten ligger i solsystemets yttre delar. För att minimera restiden behövde forskarna se till att New Horizons färdades i en extrem hastighet, närmare bestämt omkring 50 000 kilometer i timmen.

Hastigheten gör att New Horizons redan nått långt förbi Pluto.

– New Horizonssonden är nu en miljon miles (1 609 344 kilometer, red.anm.) förbi pluto, säger Nasaforskaren Alan Stern under presskonferensen på onsdagskvällen.

Rymdsonden fortsätter nu ut i Kuiperbältet, astroidbältet som Pluto är en del av. Nasas möjligheter att styra New Horizons är väldigt små och den kommer efter Kuiperpassagen att fortsätta ut i den interstellärarymden.

Det här kan vi vänta oss

Nasa kommer under veckan att fortsätta publicera nya bilder från Pluto.

Det här är några av sakerna som den närmaste tidens sändningar väntas ge: Mer än 150 detaljerade fotografier av dvärgplanetens yta. Bilderna kommer att vara mer än tio gånger skarpare än de hittills publicerade bilderna av Pluto, skriver Vox. Vi kan också räkna med data om dvärgplanetens temperatur, atmosfär och geologi.

Men överföringen tar tid.

Dataöverföringen sker i ungefär 1 kilobit per sekund, vilket är 50 gånger så långsamt som 90-talets uppkoppling, 56k-modemet, skriver Vox.

Rymdälskarna får alltså ge sig till tåls. Det kommer att ta tid innan all data och alla bilder från New Horizons nått vår egen planet – närmare bestämt 16 månader.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN