Rättsexperten: Han borde ha fått vård

Publicerad 2015-07-11

Mannen i 45-årsåldern mådde psykiskt dåligt och sökte under torsdagen hjälp på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Han skickades hem – och senare samma dag misstänks han ha knivmördat sin nioåriga dotter.

– Han borde ha fått vård direkt, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Sven-Erik Alhem.

En nioårig flicka mördades.

I samband med dådet knivskadades hennes mamma.

Flickans pappa – en man i 45-årsåldern som är direktör för ett it-företag som omsätter mångmiljonbelopp – anhölls på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök och begärdes senare häktad.

Några timmar efter torsdagens tragedi i Bålsta framkom det att mannen tidigare på morddagen sökt hjälp på Akademiska sjukhuset i Uppsala för psykiska besvär.

Skickades hem

Uppgifterna bekräftades under fredagen av Tobias Eriksson, chefsöverläkare inom psykiatri på Akademiska sjukhuset.

– Mannen sökte vård på Akademiska sjukhuset i går, med planerad uppföljning i öppenvård, säger han i ett pressmeddelande.

Sven-Erik Alhem, rättsexpert och tidigare överåklagare, menar att uppgifterna är belastande för psykvården.

– Han borde ha fått vård direkt när han sökte sig till sjukhuset. Självklart är det så. Det hade förhindrat att det tragiska skulle inträffa. Men med facit i hand är det alltid lätt att säga hur det borde ha varit, säger han.

Tror på snabb lösning

Rättsexperten, som vill poängtera att han inte är specifikt sakkunnig inom vårdfrågor, tror att fallet klaras upp snabbt.

– Normalt sett borde ett sådant här fall inte ta så lång tid. Man har hittat mordvapnet och säkrat vittnesuppgifter. Oavsett vad mannen själv säger borde det finnas tillräcklig teknisk bevisning och vittnesbevisning för att bilden om vad som hände ska klarna, säger Sven-Erik Alhem.

Nekar brott

Under fredagen uppgav åklagare Liselott Herschend att han nekar till brott.

– Det kan hänga samman med hans psykiska tillstånd. Att han kanske inte alls är medveten om vad han har gjort och att han till varje pris försöker friskriva sig från anklagelserna, säger Sven-Erik Alhem.

Akademiska sjukhuset i Uppsala gick tidigare under dagen ut med att de tänker sjösätta en utredning för att bedöma handläggningen av den mordmisstänkte mannen.

Följ ämnen i artikeln