Åklagare: Lägenhet i Belgien var bombfabrik

avLinnea Järkstig

Sprängladdningarna som användes vid Parisattackerna ska ha tillverkats i bostad i Bryssel

Fingeravtryck från jagade Paristerroristen Salah Abdeslam har hittats i en lägenhet i Bryssel, rapporterar AFP.

Enligt åklagaren tror man att sprängladdningarna som användes under dåden tillverkats i bostaden.

Belgisk polis har hittat spår efter den försvunne Paristerroristen Salah Abdeslam, uppger den federala åklagarmyndigheten på fredagen.

Fingeravtrycken hittades i en lägenhet i Bryssel under en räd som genomfördes den 10 december. Under räden ska de också ha hittat spår av sprängämnen samt handgjorda bälten.

Bälten som enligt åklagaren kan ha varit tänkta att användas för att transportera sprängämnen.

Användes som bombfabrik

Åklagaren uppger att myndigheterna tror att lägenheten använts som bombfabrik, för att tillverka sprängladdningarna som användes i terrordåden i Paris, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Material som kan användas för att tillverka sprängämnen samt spår av TATP (acetonperoxid) hittades, säger den belgiska federala åklagaren i ett uttalande.

TATP används ofta av terroristgrupper för att tillverka bomber.

Salah Abdeslam är troligen den enda överlevande av de terrorister som utförde terrorattacken i Paris den 13 november. I attacken dödades 130 människor när gärningsmännen öppnade eld på flera olika platser i Paris.

Lägenheten använd av misstänkt

Det har länge cirkulerat uppgifter om att Salah Abdeslam ska ha befunnit sig i Bryssel. Bland annat efter att han i november hörde av sig till två vänner via Skype och sa att han var i staden.

– Jag tror inte att han är långt härifrån, sade hans bror Mohammed Abdeslam enligt ABC News i slutet av novemeber.

Åklagare bekräftar nu också att den lägenhet i området Schaerbeek i Bryssel hade hyrts under falskt namn och kan ha använts av en person som redan var häktad i samband med attackerna.

I höstas har det varit spänt i Belgien sedan de höjde terrorhotnivån i Bryssel till den högsta möjliga. Flera räder har genomförst mot lägenheter bland annat för att försöka hitta Paristerroristen.

ARTIKELN HANDLAR OM