98-åring utsatt för stöld under falskt vårdbesök

Foto: Polisens varning på hemsidan.
NYHETER

En 98-årig kvinna i Trelleborg bestals i dag på 500 kronor.

Förövarna, två män, ringde först och sa att de kom från vårdcentralen och att de skulle göra en läkarundersökning.

– Det gör det här extra obehagligt, att man ringer för att få förtroende, säger Kim Hild, pressinformatör vid polisen i Skåne.

Under lunchtid blev den 98-åriga kvinnan idag uppringd av en man som sa att han och en annan skulle komma hem till henne för att genomföra en läkarundersökning. Kort efteråt ringde två män på dörren varpå kvinnan släppte in dem.

En av männen undersökte kvinnan medan den andra rörde sig runt i hennes bostad. Efter att de två männen gått upptäckte hon att det saknades 500 kronor i plånboken.

Polisen åkte hem till kvinnan men då var männen borta.

– Tyvärr så har ingen gripits i ärendet, de lämnade innan vi kom dit, säger Kim Hild.

Går ut med varning

Polisen har upprättat en anmälan om stöld.

Aftonbladet har tidigare skrivit om liknande fall där förövare ringer upp äldre kvinnor för att informera om en vårdundersökning som ska göras i hemmet. Den gången sa uppringaren att kvinnorna skulle vaccineras mot ett virus som man falskeligen påstod skulle finnas i luften på grund av flyktingströmmen.

– Vi ser ingen koppling till tidigare brott men har ju samtidigt sett att det skett tidigare. Därför väljer vi nu att också varna för den här typen av brott, säger Kim Hild.

På sin hemsida har polisen lagt ut information till äldre personer som utsatts för brott.

”Snabb och rationell”

Den 98-åriga kvinna i Trelleborg fick inga fysiska skador i samband med händelsen med de två falska vårdarna.

– Patrullen var på plats ganska länge och pratade med henne. Hon har handlat väldigt snabbt och rationellt då hon ringde oss direkt, säger Kim Hild.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trelleborg

Brott