Stormen Helga

Högsta vädervarningen utfärdad – kan hålla i sig till måndag

NYHETER

SMHI utfärdar flera klass 3-varningar för extremt höga flöden.

Ett flertal vägar i Västra Götaland har stängts av på grund av översvämningar och vattnet fortsätter att stiga.

– Vid våra vattenföringsstationer stiger vattnet fortfarande. Det pekar uppåt och ser ut att fortsätta peka uppåt, säger Henrik Spångmyr, vakthavande hydrolog på SMHI.

Och fortsätter regnovädret kan varningarna hålla i sig både i dag och i morgon.

Tipsa | Aftonbladet

Kaosvädret fortsätter.

Men nu när stormen Helga dragit vidare är det inte länge vindarna som ställer till de största problemen. I stället är det höga vattenflöden som orsakar översvämningar på flera håll i västra Sverige. På flera mindre vägar i Västra Götaland ligger stora vattensamlingar och påfarten till E20 vid Flodamotet har stängts av på grund av översvämning.

SMHI har utfärdat flera klass 3-varningar – den högsta varningsklassen – för extrema flöden i delar av Dalsland och Västra Götaland. En klass 2-varning för höga vattenflöden har utfärdats för Halland.

– I vår nya prognos ligger klass 3-varningarna i nivå med Alingsås och ner till nordöst om Falkenberg. Området är lite mindre än vad det såg ut som tidigare, säger Henrik Spångmyr.

Prognosen: Uppehåll på måndag

– Det skulle kunna bli uppehåll imorgon. I veckan blir det några millimeter nederbörd om dagen, som det ser ut nu, säger Henrik Spångmyr på SMHI när Aftonbladet når honom på söndagskvällen.

Under lördagen föll upp emot 60 millimeter regn i delar av det drabbade området. En station strax utanför Göteborg har uppmätt 63 millimeter regn. I Källsjö har man mätt 56 millimeter. I Ullared har det fallit 49 millimeter, i Kroppefjäll 49 millimeter och i Linhult 48 millimeter.

– Det ligger ett band från södra Dalsland till strax norr om Falkenberg där nederbördsstationer har registrerat upp mot 50 millimeter, säger Henrik Spångmyr.

Under söndagen ser det ut att komma ytterligare 10-15 millimeter regn, uppåt 30 millimeter i området runt Borås och söderut.

Vattnet stiger fortfarande

Mätningar visar att vattennivåerna i området fortsätter att öka. Skulle regnet sluta kan höjningen ändå fortsätta - att vattnet rinner genom marken gör att det kan bli en fördröjning. Kulmen blir under söndagen eller måndagen, spår Henrik Spångmyr på SMHI.

– Det känns hyfsat stabilt. Prognoserna har varit stabila. Det kommer visa sig om verkligheten vill samma. Eller, om våra modeller stämmer med verkligheten, säger Henrik Spångmyr.

Han berättar att Säveån i Göteborg har uppmätt klass 3-varningsnivåer under lördagen.

– Det kommer visa sig i efterhand om det har varit så höga flöden på fler ställen. Än är det bara i Säveån som vi har observationer, säger Henrik Spångmyr, SMHI:s vakthavande hydrolog.

Utanför Falkenberg och Uddevalla har vattnet stigit över nivån för en klass 1-varning. Ett vattendrag som går igenom Ullared närmar sig nivån för en klass 2-varning. Enligt Spångmyr finns det ingen anledning att stanna hemma, men han uppmanar folk att vara försiktiga.

– Man får vara försiktig om man kör igenom vattensamlingar där man inte vet hur djupt det är. Men det är ingen akut fara för allmänheten.

Vägar stängs av

Flera mindre vägar i Västra Götaland har stängts av på grund av översvämningar. Information om vilka vägar som drabbats finns på Trafikverkets hemsida.

– Det finns en hel del översvämmade vägar i det mindre vägnätet. Som trafikant får man vara mycket uppmärksam. Man ska inte köra in om man ser att det är vattensamlingar på vägen, även om vägen inte är avstängd, säger Bodil Sonessson på Trafikverket.

Flera vägar är fortfarande blockerade av träd som rivits ner av den kraftiga blåsten.

Uppdaterar hemsidan

SMHI kommer att uppdatera sin hemsida med ny information om vattenläget under söndagen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, följer utvecklingen.

– Vi är naturligtvis beredda att bidra med material för att bygga vallar eller annat om vi skulle få någon sådan förfrågan, men det har vi inte fått än, säger Per Larsson på MSB:s presstjänst.

– I nuläget hanteras det på lokal och regional nivå.

Fortfarande blåsigt

Det är också fortsatt rejält blåsigt på flera håll i södra Sverige, trots att Helga har lagt Sverige bakom sig. En klass 1-varning för mycket hårda vindbyar har utfärdats i nordvästra Götaland.

– Vi har vindbyar upp mot 21 meter i sekunden. Det har blåst under morgonen och kommer att fortsätta att blåsa under dagen också, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Klass 1-varningen väntas stå kvar under söndagen. Enligt prognoser från SMHI kommer vinden att mojna först under måndagsmorgonen.

Tågtrafik stängs av

På grund av fortsatt starka vindar har Trafikverket beslutat att stänga av tågtrafiken på flera sträckor i södra Sverige. Det är bland annat avgångar från Norrköping, Nässjö, Kalmar, Göteborg och Halmstad som drabbas. Läs mer här.

Julkonsert ställs in

Den traditionella julkonserten O, Helga Natt som anordnas på Stortorget i Örebro har ställts in på grund av det blåsiga vädret. I ett pressmeddelande skriver arrangörerna att det har varit omöjligt att färdigställa scenen med bibehållen säkerhet. Söndagens julshow skulle ha inneburit 15-årsjubileum.

SMHI:s varningar

✓ Klass 1: Besvärligt väder

Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner

✓ Klass 2: Mycket besvärligt väder

Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller TV.

✓ Klass 3: Extremt väder

Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller TV. 

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Stormen Helga

LÄS VIDARE

Hundra dog i svenska superstormen

ÄMNEN I ARTIKELN

Stormen Helga

Trafikverket

SMHI

Väder

Uddevalla

Kungälv