Konjunkturinstitutet: Är på väg mot krasch

avJohan Furusjö, Jon Demred

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Den svenska bostadsmarknaden skenar.

För första gången i modern historia varnar Konjunkturinstitutet för en krasch.

– Vi har blivit mer och mer oroade, säger generaldirektör Mats Dillén.

Priserna på bostäder i Sverige har fördubblats på tio år, enligt en rapport som SVT har tagit del av. Uppgången går inte längre att förklara med ökade inkomster, låga räntor och skattelättnader, skriver Konjunkturinstitutet i rapporten.

Därför går nu Konjunkturinstitutet för första gången i modern historia ut och varnar för att bostadsmarknaden kan krascha.

– Vi är på väg att hamna i ett läge som är ohållbart, säger Mats Dillén till SVT.

Risk för ”abrupt prisfall”

På en direkt fråga från SVT:s reporter om vad som gör Konjunkturinstitutet oroliga svarar Mats Dillén att ”uppgången har pågått så länge”.

– I takt med att bostadspriserna har stigit så har vi blivit mer och mer oroade. Vi ser en risk att bopriserna kan falla och i värsta fall mycket, säger Mats Dillén till Aftonbladet.

Hur ska man tänka som privatperson?

– Det är en svår situation, i alla fall om man köper i de stora städerna. Om man köper så måste man vara medveten om risken att priserna kan falla en del framöver. Man måste också förstå att man kommer ha mindre pengar över och se till att ha marginaler i budgeten, säger Mats Dillén.

Varnat i flera år

Flera internationella organisationer har den senaste tiden varnat för Sveriges skenande bostadsmarknad. Såväl Internationella valutafonden som OECD menar att fler åtgärder behöver vidtas. Vilket Mats Dillén på Konjunkturinstitutet håller med om.

– Om man inte försöker bromsa den här utvecklingen finns risken att det blir ett abrupt prisfall längre fram, en krasch helt enkelt, säger han till SVT.

Sveriges riksbank är också bekymrad för de svenska hushållens höga belåning, och har i flera år försökt mota en bostadsbubbla med hjälp av höga räntor. Det har dock inte haft någon större effekt.

Amorteringskrav på gång

Regeringen och Finansinpektionen hoppas att amorteringkrav – att man ska behöva betala av på sina bostadslån enligt speciella regler – ska kyla av marknaden. Trots ihärdiga försök har man dock inte lyckats införa några krav än, och de lär inte bli verklighet förrän tidigast i vår enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Många röster, däribland Boverkets egna analytiker, hävdar dock att ett amorteringkrav inte kommer att räcka för att kyla av bomarknaden, och att man dessutom skulle behöva se över ränteavdragen – att bostadsägare får göra avdrag på skatten för sina räntor.

Subventionerar lån

Kritiker hävdar att staten med avdragen subventionerar lån och uppmuntrar folk att låna mycket pengar, och därmed underblåser en bostadsbubbla.

Vänsterpartiet har länge drivit linjen att avskaffa avdragen, men övriga riksdagspartier har varit avvaktande även om Centerpartiet nyligen öppnade dörren på glänt. Regeringens linje har hittills varit att först avvakta och se om nya amorteringkrav får effekt.

Tidslinje: Turerna kring amorteringskravet

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM