Större förtroende för Kinberg Batra än för Löfven

Publicerad 2015-06-25

Förtroendet för Stefan Löfven rasar.

Oppositionsledaren Anna Kinberg Batra har gått om statsministern.

– Det finns ingen samlande person just nu i svensk politik, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till Dagens Nyheter.

På söndag inleds den årliga Almedalsveckan i Visby på Gotland. Inför årets upplaga har statsminister Stefan Löfven (S) all anledning att vara bekymrad.

Det har det senaste halvåret varit en strulig tid rent allmänpolitisk med ett osäkert parlamentariskt läge och hot om nyval som i sista sekund drogs tillbaka efter att regeringen och alliansen ingick den så kallade decemberöverenskommelsen.

Nu syns problemen också på förtroendesiffrorna för partiledarna. I en opinionsundersökning av DN/Ipsos anger 34 procent av de tillfrågade att de har stort eller mycket stort förtroende för Stefan Löfven, att jämföra med 46 procent vid Ipsos mätning i juni förra året.

– Det finns bara två tidigare exempel på så stora förtroendetapp för S-ledare. Göran Persson tappade från höga nivåer 2004 och Mona Sahlin hade ett rejält ras mellan 2008 och 2009, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

Motsatt trend för M-ledare

Även för vice statsminister Åsa Romson (Mp) ser det dyster ut. Bara 14 procent av väljarna har enligt Ipsos undersökning förtroende för henne.

Bland partiets egna väljare når hon bara knappt över 50 procent.

På andra sidan blockgränsen går siffrorna i motsatt riktning för Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra. 35 procent säger sig ha stort eller mycket stort förtroende för henne. Ingen partiledare når över 40 procent, vilket inte hänt på tio år.

Följ ämnen i artikeln