Många skadade när hus kollapsade vid explosion i Belgien

avJoakim Magnå

Totalt 14 personer skadades när ett bostadshus i belgiska Antwerpen kollapsade efter en misstänkt gasexplosion.

Svenska studenten Andrea Castillo, 21, från Haninge såg fastklämda människor i rasmassorna.

– Jag glömmer inte paniken i deras röster och skräcken i ögonen, säger hon till Aftonbladet.

Explosionen inträffade i den flera våningar höga bostadsfastigheten på Paardenmarkt i centrala Antwerpen på måndagskvällen.

Den lokala polisen uppger på Twitter att tre bostäder kollapsat i fastigheten och att 14 personer skadats. Fem av dem har allvarliga skador, en är i kritiskt tillstånd och åtta är lindrigt skadade.

Sent på kvällen meddelade polisen att tre personer – en man, en kvinna och ett barn – räddats fram ur bråten efter att räddningsstyrkorna sökt med hund. Med det har totalt sju personer dragits fram ur rasmassorna.

1 av 4 | Foto: DIRK WAEM/AFP

Ingen koppling till terror

Polisen ser inga kopplingar till terrorism, utan tror att detonationen orsakades av en gasläcka.

Bostadshuset rymmer lägenheter, studentrum och en pizzeria.

Andrea Castillo från Sverige bor i en studentlägenhet precis bakom det drabbade huset. Hon pluggar akademisk flamländska på stadens universitet.

– Jag hade precis satt på en serie och skulle äta middag när det small. Jag hörde en stor explosion och mitt fönster darrade som bara den. Eftersom vädret varit dåligt hela dagen så tänkte jag att det bara var en blixt som slagit ned.

Hon tittade ut genom fönstret, men såg inget.

– Efter några sekunder börjar mina grannar i korridoren prata och fråga om alla hörde smällen. Vi går ut och kollar vad som har hänt och det första vi ser runt hörnet är hur hela byggnaden kollapsat.

”Skrek på hjälp”

Andrea Castillo berättar att polisen var där på tre minuter och spärrade av.

– Ungefär tio minuter efter smällen går ett par brandmän in på den lilla gård vi har bakom byggnaden där explosionen skedde, för att rädda människorna som låg bland massorna, säger hon.

I rasmassorna såg hon fastklämda människor.

– Jag såg en man i röd tröja som satt fast med halva överkroppen och skrek på hjälp. En annan person var fastklämd på samma sätt fast han var halvt vänd in mot byggnaden.

– Vi blev snabbt puttade åt sidan av polisen. Men jag glömmer inte paniken i deras röster och skräcken i ögonen.

Glas och plast

Brett Buelens vittnar om liknande scener.

– Jag hörde folk ropa på hjälp. En byggnad är helt förstörd, två andra är svårt skadade. Jag tror att det är studentlägenheter som förstörts, säger han till VTM Nieuws.

Lieselot Saerens, ett annat vittne som bor i närheten, berättar för VTM Nieuws:

– Jag hörde en kraftig smäll. Vårt hus skakade. Jag gick ner för att kontrollera om vår bil var skadad och såg att hela gatan var full av glas och plast från trasiga fönster, säger hon och fortsätter:

– Först såg jag ingenting alls utom ett rökmoln. Sedan tittade jag på byggnaderna på andra sidan gatan och de var helt borta.

ARTIKELN HANDLAR OM

Antwerpen

Belgien