Telia-notan: 86,1 miljoner

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Revisorerna: Regeringen försökte inte ens slippa betala bonus till konsulten

Regeringen förband sig att betala 84,3 miljoner kronor till investmentbanken Goldman-Sachs om Telia-Telenoraffären blev av.

Men fusionen sprack.

Ändå betalades pengarna ut.

KRISMÖTE I NATT Näringsminister Björn Rosengren och departmentsrådet Dag Detter satt i krismöte på departementet i natt. Både Rosengren och Detter avvisar den hårda kritiken som riktas mot departementets konsultavtal i samband med Telia-Telenoraffären. - Jag tror att revisorerna kommer att få ta tillbaka det här, säger Björn Rosengren.
Foto: PETER KJELLERÅS
KRISMÖTE I NATT Näringsminister Björn Rosengren och departmentsrådet Dag Detter satt i krismöte på departementet i natt. Både Rosengren och Detter avvisar den hårda kritiken som riktas mot departementets konsultavtal i samband med Telia-Telenoraffären. - Jag tror att revisorerna kommer att få ta tillbaka det här, säger Björn Rosengren.

I natt satt näringsminister Björn Rosengren och hans närmaste medarbetare i krismöte på departementet. Ännu efter midnatt var lamporna tända.

Anledningen var SVT:s avslöjande om att Goldman Sachs International för ett år sedan fått 84,3 miljoner kronor i bonus för att ha varit strategisk och ekonomisk rådgivare vid Telia-Telenoraffären. Därtill har konsulterna fått kostnadsersättningar på 1,8 miljoner kronor.

Kritik på punkt efter punkt

Riksdagens revisorer, ledda av Ingemar Josefsson (s), kritiserar konsultköpet i en preliminär rapport. Aftonbladet har läst hela rapporten. På punkt efter punkt blir näringsdepartementet, lett av Björn Rosen-gren, kraftigt ifrågasatt.

Bonusen: Bonusen på 10 miljoner dollar, vid tidpunkten 84,3 miljoner kronor, till Goldman Sachs utbetalades trots att fusionen mellan Telia och Telenor sprack. Bonusreg-lerna var oklara i avtalet. På så sätt tvingades staten betala 84,3 miljoner i stället för 4,1 miljoner kronor för fyra månaders arbete, som var det ordinarie arvodet vid en sprucken fusion.

Diskuterade aldrig: Näringsdepartementet diskuterade aldrig med Goldman Sachs om företaget verkligen hade rätt till bonusen.

Bara en tillfrågad: Endast ett företag, Goldman Sachs, tillfrågades. Fler företag borde ha bjudits in. Att inte göra det uppges vara ett brott mot lagen om offentlig upphandling och EU-lagar.

Arbetade utan avtal: Goldman Sachs satte i gång sitt arbete den 8 december 1998, efter en muntlig förfrågan. Deras offert inkom inte förrän den 18 januari 1999. Den 17 mars skrev departementsrådet Dag Detter under miljonavtalet med Goldman Sachs. Således arbetade företaget utan giltigt avtal i mer än tre månader.

Dag Detter, som av regeringen utsågs att skriva under papperen, ansåg i natt att revisorernas kritik är obefogad.

- Det finns undantag som gör att man vid värdepappershandel kan frångå lagen om offentlig upphandling. Det här var en affär som behövde vara hemlig. Därför kunde vi inte tillfråga mer än en konsult.

"Jag har 15 års erfarenhet"

Hur kunde ni veta att Goldman Sachs var bäst?

- Goldman Sachs var den mest lämpliga kandidaten vid tillfället. Jag har 15 års erfarenhet i branschen, det är mitt jobb att kunna det här.

86,1 miljoner kronor, för en lekman lårer det oerhört dyrt?

- Nej, det är ett oerhört konkurrenskraftigt pris. Priset är relaterat till värdet på affären. En finansiell rådgivare sätter sitt rykte och kunskap på spel.

Hur vet du att Goldman Sachs var billigast?

- Vi har fått bästa möjliga pris, yes. Det hade aldrig i livet gått att få det här billigare. Se dig om i Europa, det går aldrig att hitta en affär med lägre pris i relation till storleken.

Varför lät ni Goldman Sachs jobba utan avtal i tre månader?

- Affären påbjöd den hanteringen. Det blev mycket kort varsel. Det går alldeles utmärkt bra att låta någon jobba utan avtal. Muntliga avtal fungerar bra.

"De uppfyllde det vi hade avtalat"

Behövde ni verkligen betala när affären sprack?

- De uppfyllde det vi avtalat om. De bistod oss att genomföra affären framgångsrikt. Det blev en fusion, rent juridiskt. Goldman Sachs ska inte behöva lida av att regeringarna sedan stoppade fusionen. Vi frågade ledande jurister om vi behövde betala, och de sade att vi var bundna av avtalet.

Räkning

Så här mycket fick skattebetalarna betala för Goldman Sachs konsultjobb i Telia-Telenoraffären:

Maths Nilsson

Publicerad: