Partiledarna rök ihop om gängkriminaliteten

Av: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Partiledardebatten startade med att statsminister Stefan Löfven (S) förklarade att regeringen ska fortsätta bekämpa de kriminella och slå mot deras resurser.

– Skattepengar ska aldrig någonsin gå till kriminell verksamhet.

Sedan fortsatte partiledarna attackera varandra om vem som är ansvarig.

Stefan Löfven sa i sin inledning att det är uppenbart att det finns stora samhällsproblem.

– Vi har en våldsbrottslighet som vi inte kan acceptera, den ska vi pressa tillbaka. Vi har en välfärd som är världsunik, men som fortfarande inte levererar det den ska - det ska vi förbättra. Inget av dessa problem löses med stora skattesänkningar.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson framhöll att det nu behövs mycket tuffare lagstiftning. Fördubblade straff för gängkriminella, geografiskt avgränsade vistelseförbud, fler kameror där de kriminella finns, och fler brott som ska leda till utvisning. Fler poliser.

Och attackerade därefter Löfven.

– Det vore klädsamt om den nuvarande regeringen började ta problemen på riktigt stort allvar och inte främst skylla ifrån sig på den regering som lämnade Rosenbad för snart fyra år sedan, sade Ulf Kristersson.

Jimmy Åkesson (SD) sade sig inte känna igen Sverige längre, med skjutningar på pizzerior, människor som dött av handgranater, minskat antal uppklarade våldsbrott, och rapporter om att människors oro för brott ökar.

Och han anklagade alla de övriga partierna.

– Det kan inte vara Sverige. Men så inser jag att det är Sverige, det är det nya Sverige. Det är det nya fantastiska, spännande, dynamiska, multikulturella lyckoriket som så många i den här församlingen, både nu och tidigare, har kämpat för att skapa under så många år.

1 av 6 | Foto: Claudio Bresciani/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) under partiledardebatt i riksdagen i Stockholm.
Publicerad:

LÄS VIDARE