Här tornar häftiga ljusfenomenet upp

avMiriam Bratt

1 av 4

Under måndagsförmiddagen tornade en mäktig syn upp sig på himlen vid trakterna omkring Huddinge och Haninge, söder om Stockholm. Susanne Norrström, 49, var en av dem som fångade fenomenet på bild.

– Det var otroligt. Jag har inte sett något sådant förut, säger Susanne.

När Susanne Norrström, 49, och hennes kollegor på Södertörns högskola hade fikat vid tio-tiden på måndagsförmiddagen såg de plötsligt något märkligt.

– Det var en enormt häftig sol som vi såg på himlen. Vi visste inte vad det kunde vara.

Det som tornade upp sig på himlen såg ut som tre solar som bildade en cirkel.

– Det såg ut som en månförmörkelse, men i och med att vi visste att det inte var fullmåne dagen innan så blev vi lite fundersamma om vad det kunde vara för något.

Foto: Privat
Den här maffiga bilden togs i närheten av Jordbro.

Susanne var tillsammans med fem kollegor när de såg det häftiga fenomenet och hon beskriver hur stämningen förändrades. Ingen hade sett något liknande förut.

– Vi tyckte allihopa att det var en häftig upplevelse.

Ett halo-fenomen

Det som syntes på himlen kallas för halo och är ett optiskt fenomen i form av färgade eller ofärgade ringar, enligt SMHI. Fenomenet uppstår när ljus bryts och reflekteras i iskristaller, som i sin tur svävar i atmosfären. Namnet halo betyder cirkel och härstammar från det grekiska språket.

När Ulrika Jansson från Tyresö tidigare i januari fångade en Halo på bild pratade Aftonbladet med klimatologen Weine Josefsson från SMHI.

– Halo-fenomen rent generellt är ganska vanliga, men de är sällan såhär effektfulla. Såhär slående fenomen förekommer kanske bara en eller två gånger per år, sa han då om fenomenet i Tyresö.

ARTIKELN HANDLAR OM