Gunnar och Eva rånades under resan i Sydafrika

Av: Lina Törnqvist

Publicerad:

Gunnar och Eva Ulander var på rundresa i Sydafrika när de blev rånade mitt i natten. Två rånare beväpnade med en yxa tog sig in i deras bungalow och stal telefoner, kontanter och kontokort.

– Jag kände att min sista stund var kommen, säger Gunnar Ulander.

1 av 2 | Foto: Privat
Gunnar och Eva Ulander.

Pensionärsparet från Södra Sandby utanför Lund hade varit på resande fot i lite drygt tre veckor när de checkade in på Brighton Lodge i Port Elizabeth i Sydafrika. Innan dess hade de hunnit se Victoriafallen, varit i Kapstaden och besökt vinodlingar. Resan var tänkt att bli fem veckor lång och skulle fortsätta till Johannesburg. Men så blev det inte.

Mitt i natten tog sig två rånare in till Gunnar Ulander, 68 år, och Eva Ulander, 66 år.

– Han bara drog upp handen och sa ”Jag har en yxa, gå och lägg dig igen”, säger Gunnar Ulander.

Han gick tillbaka till sängen och mannen med yxa plockade åt sig hans telefon och plånbok som låg på sängbordet. Gunnar försökte prata med rånarna men de slog ner alla försök till kontakt, och han förbjöds även att prata med sin fru.

– Det snurrade i huvudet. Den där yxan, kommer han hugga huvudet av mig? Kommer han våldta min hustru? Man är livrädd, bokstavligt talat, säger Gunnar Ulander.

– Hela tiden lös de med varsin ficklampa i ögonen på oss så att vi inte kunde se någonting, inget signalement eller någonting, säger Gunnar Ulander.

”Kände att min sista stund var kommen”

Rånarna tog sig vidare till garderoben och bad Gunnar öppna safety boxen. Han beordrades ner på knä och kröp fram över golvet.

– Han stod över mig med yxan över mitt huvud medan jag öppnade. Då kände jag att min sista stund var kommen.

Gunnar säger att han upplevde hela situationen som mycket hotfull och att rånarna hela tiden verkade veta precis vad de gjorde.

– De stod vid våran sängände och plockade lugnt ut kontokort och pengar och allting. Sen gick de bara.

Åt apelsin efter rånet

Gunnar och hans fru låg stilla kvar i sängen en lång stund. När de klev upp upptäckte de att rånarna även tagit med sig ett lite ovanligare byte - fruktskålen i köket var tom.

– När vi äntligen vågade oss ut såg vi att de hade tagit med sig frukten. De hade gått ut och skalat en apelsin och lämnat kvar skalen. De hade suttit och ätit en apelsin efter att de rånat oss.

Redan samma kväll bestämde sig paret för att åka hem till Sverige så snart det gick, det var också det råd de fick av krishanterare som de var i kontakt med. Gunnar och Eva Ulander säger att de aldrig kommer att åka tillbaka till Sydafrika och att mycket av vistelsen kretsade kring att vad som var säkert och inte.

– Det är ett jättetrevligt land att resa runt i, på ett sätt. Men samtidigt hänger säkerhetsfrågan över en hela tiden, säger Gunnar Ulander.

Paret hördes på plats av den lokala polisen men har inte fått någon information om att någon ska vara gripen misstänkt för rånet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN