Trump om Mueller-avslöjandet: ”Det är fake news”

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump kom till Davos – och slog direkt tillbaka mot uppgifterna om att han försökt sparka Rysslandsutredaren Robert Mueller.

Inför ett stort pressuppbåd levererade presidenten sin favoritsmocka:

– Det är fake news, gott folk. Fake news.

1 av 2 | Foto: Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

Den långdragna historien om Donald Trumps kopplingar till den ryska regimen förföljer presidenten över Atlanten.

När Trump kom till Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos på fredagen fick presidenten frågor om New Yorks Times uppmärksammade avslöjande.
Tidningen rapporterar att Trump i somras försökte sparka Robert Mueller, som leder den särskilda utredningen av administrationens kopplingar till Ryssland. Presidenten ska dock ha fått kalla fötter när hans egen jurist hotade med att säga upp sig.

Trump förnekar dock uppgifterna.

– Fake news, gott folk. Fake news. Det är en typisk falsk historia från New York Times, sa han till pressuppbådet på plats.

Tidigare har Vita huset inte velat kommentera avslöjandet.

”Vi avböjer att uttala oss av respekt för den särskilda utredaren och utredningen som bedrivs”, hette det i ett uttalande.

Granskar rysk inblandning i valet

Underrättelsemyndigheterna i USA har slagit fast att det finns bevis för att den ryska regimen försökte påverka utgången av det amerikanska presidentvalet 2016. I maj förra året tillsattes en särskild utredning för att granska saken, under ledning av den förre FBI-chefen Robert Mueller. Kopplingarna mellan Ryssland och Donald Trumps stab har hamnat i särskilt fokus de senaste månaderna.

Enligt New York Times ville Trump få Mueller sparkad redan i juni. Han ska då ha gett Vita huset-juristen Donald McGahn i uppdrag att verkställa avskedandet. Denne ska dock ha vägrat och hota med att säga upp sig – något som uppges ha fått Trump att ändra åsikt.

Talar i Davos

Donald Trumps besök är för många höjdpunkten under årets upplaga av Världsekonomiskt forum i Davos. Vid klockan 14 på fredagen håller presidenten ett tal, och hans budskap där kommer följas noga av politiker och ekonomiska experter över hela världen.

Det finns en oro för att Trump ska betona sin protektionistiska ”America first”-linje. Inför talet har president själv dock sagt att han kommer att framföra ett ”positivt budskap” som han tror kommer att tas emot väl.

Publicerad:

LÄS VIDARE