Bluffakturor

Ronja varnar för bluffen – låtsas komma från Ica

Av: 

Miriam Bratt

NYHETER

När Ronja Hagfalk, 30, fick ett sms där det stod att avsändaren var Ica anade hon först inget oråd. Men strax märkte hon en detalj som verkade märklig. Nu vill hon varna andra, skriver Expressen.

– Det kan ju vara både äldre och yngre som inte läser det finstilta, säger hon till Aftonbladet.

När Ronja Hagfalk, 30, fick ett sms som verkade komma från Ica öppnade hon det genast.

– ”Du har fått en julklapp, klicka här” stod det. Så klickade jag och då stod det att jag skulle få ett presentkort på 5 000 kronor.

Men det stod också att hon skulle betala en avgift på 5 kronor för att bekräfta att hon befinner sig i Sverige. Och då förstod hon att något var lurt.

– Har jag vunnit ett presentkort ska jag inte betala för det.

Ronja Hagfalk hoppas att ingen ska bli lurad av bluffen.
Ronja Hagfalk hoppas att ingen ska bli lurad av bluffen.

Därför tog hon en skärmdump på smset och la upp på Icas Facebooksida tillsammans med en fråga om det var Ica som skickat ut sms:set. Svaret var precis som Ronja misstänkte – meddelandet kom inte från Ica.

”Bra att du uppmärksammade bluffen. ICA står inte bakom detta”, svarade Ica på Facebook. De hänvisade henne också till ett meddelande på hemsidan.

Vill varna andra

Ronja tycker dock att informationen kunde ha varit tydligare.

– Alla kanske inte går in på deras hemsida och läser.

Själv har Ronja råkat ut för en hel del bluffmeddelanden både via sms och Facebook, men aldrig trillat dit. När hon ska tipsa andra om hur man undviker att bli lurad säger hon:

– Man kan hålla utskick efter om det är mycket stavfel eller grammatikfel. Då kan det vara någon som översatt meddelandet i Google Translate.

Ica: Svårt att komma åt problemet

Från Icas håll försöker de komma åt problemet med bedrägerier.

”För att göra kunder medvetna informerar vi bland annat om det på vår hemsida. Problematiken med bedrägeriförsök är tyvärr stor och jag beklagar att kunder drabbas. Vi har försökt att komma åt det, med det är svårt”, skriver Therese Lystedt, som är pressansvarig på Ica, i ett mejl till Aftonbladet.

Hon berättar även att Ica aldrig gör utskick om vinster där de ber om kort- eller kontouppgifter.

”Vi avråder kunder att lämna ifrån sig känslig information som kort- eller kontouppgifter via mejl eller Facebook, samt att klicka sig vidare via länkar i sms”, skriver Therese också i mejlet.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bluffakturor

Ica