Källor: Donald Trump avbryter Theresa May – hela tiden

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

USA:s president Donald Trump och Storbritanniens premiärminister Theresa May ses snart i schweiziska Davos.

Nu antyder insatta källor för Bloomberg att mötet kan bli ansträngt.

May uppges knappt få ”en syl i vädret” i samtal med Trump – som avbryter henne ”var femte eller var tionde sekund”.

Theresa May blev den första utländska ledaren som besökte Donald Trump efter presidentinstallationen i slutet av januari 2017. På en uppmärksammad bild syns de två hålla hand vid Vita huset.

Nu, runt ett år senare, ska de ses igen i samband med Världsekonomiskt forum i Davos på torsdag.

USA och Storbritanniens förhållande är ömsesidigt och viktigt, inte minst när det gäller handel, säkerhet och militär. Men Donald Trump och Theresa Mays personliga relation är komplicerad. Några närmare officiella band har inte knutits över Atlanten under året, och den amerikanske presidentens statsbesök har inte blivit av. I stället har de käbblat offentligt vid flera tillfällen.

Samtidigt visar en kartläggning från nyhetssajten Bloomberg att de båda ledarnas konversationer i Davos kan bli en ensidig historia – utan handhållning.

En brittisk tjänsteman beskriver Trump som en självupptagen man och en fullständig motsats till May. I formella telefonsamtal upplever Theresa May det närmast omöjligt att få fram sina poänger, enligt Bloombergs insatta källor.

En person med insyn säger att ”Trump helt dominerar diskussionen” och att May avbryts ”var femte eller var tionde sekund”.

I stället för att lyssna verkar Donald Trump föredra sina monologer.

”Presidenten höll hov”

När de festade på revbensspjäll, mögelost och sallad i Vita husets bankettrum förra året höll den amerikanske presidenten låda.

Chris Wilkins, Mays dåvarande chefsstrateg, närvarade vid middagen. Han berättar för Bloomberg att Trump vid tillfället hade en omfattande utläggning om sina brittiska golfbanor och sin förhoppning om en ännu starkare allians än den mellan Thatcher och Reagan.

– Presidenten höll hov i en timme och premiärministern valde diplomatiskt att tillsammans med många andra inte säga något, säger Wilkins.

Spred våldsvideor

Trump har flera gånger det senaste året retat upp brittiska makthavare med uttalanden som beskrivits som rasistiska, vid bland annat terrordåd. En av de mest högljudda kritikerna, Londons borgmästare Sadiq Khan, har krävt att Trump portas från landet.

När Donald Trump i november spred Twitterinlägg med våldsamma videoklipp från högerextrema Britain First fick Theresa May nog – ”Det är fel” sa hon i ett uttalande.

USA:s nya ambassad i London invigdes formellt den 16 januari. Trump ställde in sin resa dit med förklaringen att han är missnöjd med placering och kostnad. Något som han felaktigt skyller på föregångaren Barack Obama.

Publicerad:

LÄS VIDARE