Tova Mobergs mördare kan dömas till fängelse

Foto: Mats Andersson/TT
Bild från Hudiksvalls tingsrätt i november, när rättegången mot den åtalade mannen inleddes. Arkivbild.
NYHETER

Den 23-årige man som tingsrätten anser är skyldig till mordet på 19-åriga Tova Moberg utanför Hudiksvall lider varken nu eller vid tiden för brottet av någon allvarlig psykisk störning.

Det innebär att han kan dömas till fängelse, och åklagaren yrkar på livstid.

– Det han har utsatt den här flickan för är så pass omfattande våld. Hon har befunnit sig på en ödslig plats, helt chanslös att kunna freda sig, och där har han brutalt och hänsynslöst slagit henne, har åklagaren Christer Sammens tidigare sagt till TT om varför han vill se ett livstidsstraff.

Strax före jul stod det klart att Hudiksvalls tingsrätt bedömer mannen som skyldig, men att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan dom meddelas. När Rättsmedicinalverkets (RMV) utlåtande nu är färdigt framgår att det inte finns några förutsättningar att lämna över honom till den rättspsykiatriska vården.

Mycket konflikter

Mannen och Tova Moberg hade under flera år en relation, som 23-åringen beskriver som konfliktfylld. Under RMV:s utredning har han sagt att den efter hösten 2015 innebar "50 procent konflikter och 50 procent lugnt".

Mannen hävdar att paret hade regler i förhållandet, som bland annat sade att de inte fick ha kontakt med personer av det motsatta könet utan att den andra parten i förhållandet godkänt detta. Om man misstänkte ottillåten kontakt skulle man ha rätt att kontrollera partnerns mobiltelefon, enligt reglerna.

Åklagaren har åtalat mannen för flera fall av kvinnofridskränkning, då denne bland annat ska ha dunkat hennes huvud i en vägg, begränsat hennes umgänge med kompisar, tagit strypgrepp och dödshotat henne. Han har även vid ett tillfälle talat om att dränka Tova Moberg.

Kunna flyttas

Natten den 14 maj mördas Tova Moberg med minst 20 slag mot huvudet och kroppen, med ett verktyg eller liknande. Mannen har också tagit stryptag på henne, enligt åklagaren. Därefter placerades kvinnans kropp i sjön, och mannen har sett till att den vid ett senare tillfälle skulle kunna förflyttas ut på djupare vatten, och på så sätt undgå att upptäckas.

Mannen själv nekar till brott och hans advokat Bo Karlsson är kritisk till tingsrättens besked.

– Jag tycker att bedömningen är felaktig och att bevisen inte räcker för en fällande dom, har Bo Karlsson tidigare sagt till TT:

Förhandlingen i Hudiksvalls tingsrätt återupptas den 1 februari.

ARTIKELN HANDLAR OM