Otjänligt vatten i 100 dagar

avTT

Foto: Christine Olsson/TT
Kranvattnet i byn Klitten måste kokas. Genrebild.

Byn Klitten i Älvdalen kunde på tisdagen notera ett olyckligt datum. Byn hade då varit utan tjänligt vatten i ett hundra dagar – och ingen vet när vattnet kan drickas igen.

– Inte en aning. Jag jobbar med detta varenda dag. Jag försöker att hitta lösningar på det, säger Erik Casselbrant på kommunala vattenbolaget Nodava.

Invånarna i Klitten har fått koka allt kranvatten sedan 1 oktober förra året, och tålamodet börjar tryta hos invånarna, skriver Dalarnas tidninga r.

– Så här ska man inte behöva ha det år 2019. Ska det behöva ta sådan tid? Det här är ett akut problem. Nu får det lov att hända något, säger bybon Björn Håmås till tidningen.

Nodava har gjort flera försök att rena vattnet, men inget har lyckats. På lång sikt måste byn få en ny vattentäkt, alternativt bygga om vattenverket. Men det tar förstås tid.

– Dessa lösningar måste först redovisas för politikerna innan ett beslut kan tas. Vi kan bara förorda möjligheter, säger Erik Casselbrant, driftschef på Nodava.

Nationella vattenkatastrofgruppen på Livsmedelsverket är nu inkopplat för att ge stöd. Ett provisoriskt flyttbart vattenverk skulle kunna installeras, men även det skulle dröja.

Medan vattnet är otjänligt kan invånarna hämta vatten från en vattentank vid reningsverket, men det tycker de inte räcker.

– Jag brukar ta med mig ett gäng petflaskor till jobbet. Då kan jag fylla i dem där och ta med hem. Det känns som vi bor i Etiopien eller något, säger Jimmie Robertsson, som bor i byn.

Klitten drabbades även förra vintern av otjänligt vatten, då "bara" i två månader.

ARTIKELN HANDLAR OM