Nyheter

EU-sanktioner mot iranier för terrorplan

avTT

Foto: Wiktor Nummelin/TT
Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen har tryckt på för att få till stånd nya EU-sanktioner mot Iran.

EU inför sanktioner mot två iranier och en del av den iranska underrättelsetjänsten med anledning av attentatsplanerna mot exil-iranier i danska Ringsted i fjol.

Även i Nederländerna anklagas Iran för att ligga bakom politiska mord.

– Det är verkligt betydande steg. Det finns inte några andra underrättelsetjänster som står på EU:s terrorlista, konstaterade Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen på väg in till det EU-ministermöte i Bryssel där beslutet formellt fattades på tisdagen.

Enligt tidningen Jyllands-Posten rör det sig om en underrättelsechef och en före detta diplomat som nu hamnar på sanktionslistan.

Sverige hade redan på förhand gett tummen upp för åtgärderna.

– Jag kan inte gå in på de exakta skälen, men det är ett beslut som svenska regeringen har fattat och som nu tas av EU i fullt samförstånd, sade EU- och handelsminister Ann Linde (S) i Bryssel.

Enligt den danska säkerhetspolisen, PET, planerades en attack i Danmark mot medlemmar i en iransk separatistgrupp. Attacken avvärjdes via en stor polisinsats i slutet av september. En norsk-iranier greps senare i Göteborg, misstänkt för att delaktighet i planerna.

Även i Nederländerna anklagas Iran för att ha legat bakom attacker mot exiliranier.

"Underrättelsetjänsten har hittat tydliga tecken på att Iran varit inblandat i likviderandet av två nederländska medborgare med iransk bakgrund i Almere 2015 och Haag 2017", skriver utrikesminister Stef Blok i ett meddelande till parlamentet enligt AFP.