Revanschen efter vandalernas dåd: Rekordpåskbrasa

Natten till påskafton satte någon eld på Smögens påskbrasa.

Därmed såg det traditionella påskfirandet ut att vara hotat – men i stället slöt hela ön upp och byggde på rekordtid upp den ståtliga brasan igen.

– Det gick verkligen från sorg till glädje på bara några timmar, berättar sommargästen Linda.

Chocken var stor när Smögen-borna vaknade upp på påskaftonsmorgon.

På platsen där den traditionsenliga påskbrasan, byggd av bland annat 600 lastpallar, skulle ha stått inför kvällens firande låg i stället en hög med aska.

– Vi bor alldeles i närheten av brasan och ser den från vårt hus. När vi kom i torsdags var det en jättefin och stor brasa men när jag vaknade vid sju-tiden imorse var jag tvungen att gnugga mig i ögonen då jag såg att den var borta, berättar Linda som tillsammans med familjen ska fira påsk på ön.

”Alla var jätteledsna”

Påskbrasan eller Påskefyren, är en 100-årig tradition på Västkusten och i Bohuslän, i vilken man tävlar om vems brasa som blir högst.

Men trots att frivilliga hade vaktat brasan fram till 01-tiden på påskaftons morgon så stod den enligt ett ögonvittne i full brand bara timmen efter.

– Det finns många teorier om vad som kan ha hänt. Någon trodde att någon kanske tänt eld på den på fyllan eller att det var ett busstreck, säger Linda.

Stämningen på ön var inledningsvis dämpad och nedstämd.

– Alla var jätteledsna. Folk har slitit med den här brasan i en hel månad och skänkt en massa gamla granar, ris och lastpallar för att den ska bli så stor som möjligt, berättar Linda.

Från sorg till glädje

Men efter att Equmeniakyrkan vädjat om hjälp på Facebook att bygga upp brasan igen, beslöt sig öborna för att kraftsamla och låta den återuppstå.

– Vid 8-tiden började bil efter bil att strömma in med släp och pallar och nu är vi runt 200 personer här som hjälper till att bygga upp den igen, säger Linda och fortsätter:

– Det är så fantastiskt att se detta engagemang. Folk har gått man ur huse för att hjälpa till och företag har skänkt korv och dricka till alla som hjälpts åt här. Det har verkligen från sorg till glädje på bara några timmar.

”Vi tänker inte ge oss”

Jan-Eric Larsson är pastor i Smögens Missionsförsamling, som är en del av Equmeniakyrkan, och vars ungdomar varit engagerandet i byggandet av den första fyren.

– När vi fick reda på att den brunnit inatt var alla först väldigt ledsna och nedslagna men så kände vi att, nej, så här lätt ger vi oss inte, berättar Jan-Eric Larsson som även han hyllar öbornas engagemang för sitt påskfirande.

Blir varmare än vanligt

– Det har varit helt enormt hur människor har ställt upp. Detta är verkligen vuxenvärldens sätt att visa ungdomarna hur man hanterar motgångar. Det är inte genom att hämnas utan att göra något konstruktivt, säger han.

Trots det inledande bakslaget har lusten för firande, som startar klockan 20 ikväll, inte gått upp i rök, utan eldades snarare på enligt Jan-Eric Larsson.

– Det kommer tvärtom att bli extra trevligt då den här händelsen fört in ytterligare en dimension i firandet. Nu när hela Smögen gått samman och byggt upp den igen så kommer årets påskefyr att bli lite varmare än vanligt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN