Kaoset i Akademien – som ”en gigantisk familjetragedi”

avSimón Bustamante

På en vecka har inte mindre än fem ledamöter valt att lämna Svenska Akademien, nu senast Sara Danius och Katarina Frostenson.

Sveriges Radios kulturjournalist Gunnar Bolin liknar kaoset i Akademien vid ”en gigantisk familjetragedi”.

– Min fantasi räcker inte till för att föreställa sig hur de ska kunna fortsätta sitt arbete.

Efter ett tre timmar långt möte på torsdagen stod det klart att Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius lämnar sitt uppdrag – och sin stol nummer 7.

Enligt Danius själv har övriga ledamöter velat att hon avgår, vilket lett till hennes beslut att lämna sin stol i Akademien.

– Man hade kunnat vänta sig nästan vad som helst efter de senaste dagarnas turbulens, men jag var ändå förvånad, säger Gunnar Bolin, journalist på Sveriges Radios kulturredaktion.

Han var beredd på att Sara Danius skulle avgå som ständig sekreterare, men trodde ändå att hon skulle sitta kvar som ledamot.

Att hon nu ändå valt att hoppa av helt tror Bolin kan bero på att konflikterna är så djupa att Danius inte ser någon möjlighet att kunna fortsätta samarbeta med vissa av kollegorna.

1 av 9 | Foto: Carolina Byrmo / AFTONBLADET / 85440
Journalisten Gunnar Bolin.

Hoppas utredningen blir offentlig

– Det här kan låta simpelt, men det kan också vara så att ens lust att över huvud taget delta i arbetet är helt borta när skyttegravarna grävts så djupt, säger Gunnar Bolin.

Enligt honom bottnar allt i Akademiens oförmåga att ta tag i de uppgifter som kom fram i november rörande den så kallade Kulturprofilen och de allt djupare splittringar som visat sig efter det.

– Det är som en gigantisk familjetragedi, där en skilsmässa sker och barnen sedan delar upp sig. Några stöder den ena parten och till slut kan de inte längre vistas i samma rum, säger Gunnar Bolin.

– Det är bara att hoppas att utredningen som gjorts blir offentlig, annars kommer det bråkas om det här i åratal.

En katastrof för Akademiens anseende

Gunnar Bolin kallar den senaste veckans kris för en katastrof för Svenska Akademien, för dess anseende och för dess framtida arbete.

– Min fantasi räcker inte till för att föreställa sig hur de ska kunna fortsätta sitt arbete.

Trots den senaste veckans kaos, där närmare en tredjedel av Svenska Akademiens ledamöter lämnat sina stolar, kommer dess arbete ändå att fortsätta. Gunnar Bolin tror första steget kommer bli att att ändra i stadgarna i samarbete med kungen.

Ingen oro för Nobelpriset

– Dels så att man kan avgå och dels för att man ska kunna vara färre än tolv personer för att välja in nya ledamöter. Så det är nummer ett att ta tag i, säger han.

– Nästa fråga rör de nya ledamöterna som ska väljas – kommer de få hetsa fram det?

Trots att Svenska Akademien gått igenom sin största kris någonsin ser Gunnar Bolin inga skäl till oro för Nobelpriset i litteratur.

– Den som inte fick det förra året kan fortfarande få det i år.

ARTIKELN HANDLAR OM