Sara Danius lämnar – och avgår från Akademien

Sara Danius lämnar både sitt uppdrag och sin stol nummer 7.

Det står klart efter det nära tre timmar långa mötet i Svenska Akademien.

– Det känns ganska bra, säger Sara Danius.

I samma veva meddelar Katarina Frostenson att hon lämnar Svenska Akademien, uppger TT.

Efter nära tre timmars möte mötte Sara Danius pressen utanför.

– Jag hade gärna fortsatt med det finns ju annat att göra i livet, säger hon efter att ha meddelat att hon lämnar både uppdraget som ständig sekreterare och Svenska Akademien helt och hållet.

Hon ville inte gå in på om hennes beslut föregåtts av någon omröstning.

– Jag kan inte gå in på det, det är sekretessbelagt. Men det är Akademiens vilja och jag rättar mig efter den.

Hon förklarade att övriga ledamöter velat ha hennes avgång som ständig sekreterare och att hon då beslöt sig för att lämna sin stol i Akademien.

Tryckt stämning

– Stämningen var tryckt, mycket tryckt på mötet. Folk är mycket bekymrade. Det kommer någon som kommer att läsa upp ett pressmeddelande om jag har förstått det rätt, säger hon innan hon åker iväg i en taxi.

Det finns ingen särskild formalia eller procedur för att rösta om misstroende i Akademien.

– Finner man att man saknar majoritetens förtroende så är det naturligt att avgå, säger Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt och expert på Svenska Akademien.

Är det här första gången i Akademiens historia som en sekreterare tvingas bort?

– Så vitt man vet. Det har aldrig som här spelats upp inför öppen ridå. Det normala är att Akademiens göranden sker i det fördolda så här är det många som bryter mot den noga reglerade sekretessen.

Hur ska man kunna lösa den här krisen?

– Jag hör till dem som anser att man visst kan utträda ur Akademien, det finns inget i stadgarna som förhindrar det. Då måste man bestämma sig för om man är ledamot och arbetar för Akademien eller om man utträder och lämnar för att någon annan väljs in. Det är vad man måste göra nu, säger Claes Sandgren.

Bara 11 ledamöter kvar

Efter den senaste veckans avhopp då Peter Englund, Kjell Espmark, Klas Östergren och nu Sara Danius samt Katarina Frostenson valt att lämna Akademien finns i praktiken bara 11 medlemmar.

Sedan många år har har Kerstin Ekman och Lotta Lotass valt att inte längre tillhöra Svenska Akademien.

Enligt stadgarna måste det finnas 12 närvarande ledamöter för att välja in en ny ledamot, som därefter också ska godkännas av kungen.

Publisert:

LÄS VIDARE