Ex-rugbyproffs smugglade djur till Sverige

avTT

Foto: Wong Maye-E/AP/TT
En australisk före detta sportstjärna misstänks för inblandning i en smuggelhärva med kopplingar till Sverige. Bland annat för det sig om flygpungekorrar. Arkivbild.

Det före detta australiska rugbyproffset skröt på en bar om sin smugglingsverksamhet, som innehöll rockor och flygpungekorrar. Nu har mannen erkänt att han bland annat skickade blåtungade ödlor till Sverige.

Först stängdes den australiska rugbyspelaren av från landets proffsliga. Ungefär ett år senare skröt han på en bar i turisttäta Darling Harbour i Sydney om sina framgångar. Men det var inte sportsliga framgångar mannen valde att lyfta fram, utan i stället hur bra det gick för honom att smuggla exotiska djur, skriver tidningen The Sydney Morning Herald.

Bland annat lagrade mannen reptiler.

– De är värda 300 dollar var här (omkring 1 900 kronor), men de är värda 3 000 i utlandet. Så i stället för att sälja alla de här ormarna för tiotusen här, så säljer jag dem där borta och köper ett jävla hus, sade mannen i baren, enligt tidningen.

Fiskar dog

Den person som sportstjärnan skröt för var i själva verket en polis under täckmantel, vilket bidrog till att bevisen hopades. Efter att inledningsvis ha nekat till anklagelserna erkände till slut mannen, som nu riskerar tio års fängelse.

Det rör sig bland annat om rockor, flygekorrar, pytonormar, sköldpaddor och fiskar som mannen försökt att smuggla in i och ut ur landet. Många av djuren dog under transporten, men det tyckte mannen att det var värt, enligt barsamtalet.

– Fiskar är petiga som fan, det är större förluster, men de är billigare därborta. Så du förlorar fler, men det ger ändå en högre vinst, sade han enligt australiska medier.

Ödlor till Sverige

Åtminstone sex paket som postades i juli och oktober var till adresser i Sverige. De innehöll fler än 40 exemplar av den så kallade stubbsvansskinken, en blåtandad ödla som finns i Australien, enligt The Daily Telegraph. En enda ödla kan vara värd uppemot 100 000 kronor på den europeiska marknaden.

Uppgifterna i australisk media kommer ungefär samtidigt som en artskyddshärva rullas upp i Sverige. Polisen har gjort ett tillslag på en mindre ort i Skåne där fler än 1 000 sällsynta och fridlysta djur, bland annat ödlor, hittades.

Polisen vill inte berätta om det rör sig om samma fall, men Filippo Bassini, gruppchef för den svenska polisens enhet för artskyddsbrott, bekräftar att man arbetar med det australiska fallets förgreningar, efter att landets polis lämnat in en rättshjälpsbegäran till Sverige.

"Mer än så kan jag inte säga just nu. Vi arbetar med den rättshjälpsbegäran från Australien", skriver Filippo Bassini i ett mejl.