Blev tvingad till krismöte

avPär Karlsson, Elisabeth Marmorstein

NYHETER

Partitoppen krävde Annie Lööf på svar om festerna: Skadar partiet

Foto: Robin Lorentz-Allard
PRESSAD Centerpartiets Annie Lööf berättade under krismötet att hon själv satt igång en granskning av Näringsdepartementets representation. Men den begäran som kom in till ekonomiavdelningen två dagar senare var inte från Lööf – utan från Aftonbladet.

Annie Lööf (C) går igenom sin hårdaste prövning som partiledare.

På ett krismöte med ­partitoppen i måndags fick hon stå till svars för festerna på Näringsdepartementet.

– Det är klart att det här skadar både henne och partiet på kort sikt, säger Niklas Edén, C-distriktets ordförande i Medelpad.

Det har stormat rejält kring Annie Lööf den senaste tiden. Och det är inte ­bara Centerns partiledare som ­lider.

Aftonbladet har pratat med ordförandena i 17 av de 27 centerdistrikten. Flera av dem uttrycker oro över ­läget.

Att affären med festerna på Näringsdepartementet skadat partiet är de flesta överens om.

– Det är tråkigt det som hänt. Jag hoppas verkligen man reder ut det. Man behöver se över sina rutiner och regelverk och det kommer man göra, säger Solveig Zander, riksdagsledamot och ordförande i Uppsala.

En timme i telefon

I måndags förmiddag ­hade Annie Lööf och partisekreteraren Michael Arthursson ett krismöte över telefon med partistyrelsen.

En timme senare var det distriktsordförandenas tur att vädra sina åsikter för ledningen.

Alla delar av fest­affären gicks igenom.

– Annie Lööf berättade att hon satt i gång sin granskning på Näringsdepartementet självmant den 30 ­juli, säger Arne Olsson, ord­förande i Bohuslän.

Men först två dagar senare fick ekonomiavdelningen en begäran om att få se ­dokument över den interna representationen.

Och den begäran kom från Afton­bladet – inte från Lööf eller hennes stab.

– Det var Aftonbladet som begärde att få ut listorna på transaktioner, säger Jenny Forkman, vikarierande ­expeditionschef.

Går kräftgång

Enligt Annie Lööfs presstab användes granskningens första två dagar till att gå igenom kalendrar.

Förutom de senaste ­turerna är också flera ordföranden oroliga över kräftgången i opinionen.

– Annie har försökt, men det märks inget i opinionen. Jag vet inte varför. ­Intresset för oss sjunker ­lokalt också, trots att vi har en sund politik, säger Niklas Edén, ordförande i distriktet i Medelpad.

”Vi tror på Annie”

Men trots svårigheterna är de flesta fortfarande positiva inför framtiden. Förväntningarna är stora på det nya idéprogram som partiet ska klubba på sin stämma 2013.

– Det gäller att rida ut ­stormen nu. Vi tror på ­ Annie i fortsättningen också, säger Birgitta Andersson, C-ordförande i Västmanland.

OBS! I en tidigare version av texten uppgavs felaktigt att mötet med partistyrelsen hölls i tisdags.

Städade undan efter sig själva

7 augusti

Annie Lööf sparkar Tillväxtverkets generaldirektör Christina ­Lugnet efter avslöjanden om mångmiljon­belopp i representationskostnader.

9 augusti

Aftonbladet publicerar nyheten om hur ­Näringsdepartementet spenderat drygt 357 000 kronor på ­internrepresentation och hur departementet försökt städa undan efter sig genom att själva hävda att man granskar kostnaderna.

13 augusti

Näringsdepartementet lägger ut uppgifter om sin julfest på sin hemsida. Trots att Aftonbladet begärt ut all intern representation har vi inte fått ta del av denna. Jul­festen har varit bokförd som seminarieverksamhet.

14 augusti

Aftonbladet avslöjar hur julfesten med en kostnad på 616 000 kronor har undanhållits tidigare granskning.

15 augusti

Lööf KU-anmäls. Ex-ministern Leif Pagrotsky (S) menar att hon förhalat allmänna handlingar till pressen och bett medarbetare ändra i materialet ­innan det lämnats ut.

16 augusti

Aftonbladet avslöjar att Lööf spelat en aktiv roll i krishanteringen efter avslöjandena och att hon riskerar att kallas till Konstitutionsutskottet för förhör om sin inblandning.