Nyheter

Mynthånet mot kungen sågas

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

"Otroligt korkat sätt att smutskasta någon"

Falsk och äkta ”Hade det inte varit för att den blänkte lite extra hade jag nog aldrig upptäckt texten”, säger Karin Mattsson, 72
Falsk och äkta ”Hade det inte varit för att den blänkte lite extra hade jag nog aldrig upptäckt texten”, säger Karin Mattsson, 72

De falska enkronor som smädar kungen och sprids över Sverige har snabbt blivit en snackis.

Men nu sågas mynthånet från flera håll.

– Det här är ett korkat men urklassiskt grepp, säger historieprofessorn Dick Harrison.

Från flera håll i landet har det kommit rapporter om att falska enkronor är i omlopp.

Kronorna ser ut och väger precis lika mycket som en riktig enkrona. Men på den sida där kungen är avbildad står det inte ”Sveriges Konung Carl XVI Gustaf”. I stället har någon skrivit texten ”Vår horkarl till kung”.

Karin Mattsson, 72, i Piteå var en av de första som hittade myntet.

– Jag trodde att jag såg fel, men hade det inte varit för att den blänkte lite extra hade jag nog aldrig upptäckt texten, säger Karin.

De falska enkronorna är en i raden av hån som riktats mot kungen de senaste åren. För drygt ett år sedan spred sig exempelvis en montagebild på en hundralapp där kungen var avbildad. Men i stället för valören 100 stod det 99 på sedeln och texten ”Inte helt hundra”.

"Väcker sympati för monarkin"

Men enligt historieprofessorn Dick Harrison är kungen inte mer hånad än vanligt just nu.

– Hån med sexuella anspelningar mot monarkin har förekommit sedan man uppfann kungligheter. Det som är konstigt i det här fallet är att någon har lagt ner så mycket tid och pengar på att sprida ett sådant plumpt budskap.

Dick Harrison tror att kampanjer som vänder sig mot kungen ofta får omvänd effekt och i stället ökar stödet för monarkin.

– När en offentlig person smutskastas på det här korkade sättet väcker det nästan alltid sympati för den utsatta och slår tillbaka mot den som ligger bakom.

Kungens fel

Hovexperten Sten Hedman tror dock att den uppmärksammande publiceringen av boken "Den motvillige monarken" 2010 ligger bakom de senaste åren smutskastningskampanjer mot kungen.

– Det är klart att det har att göra med inte så smickrande uppgifter som spridits om vår statschef. Men det här får kungen ta på sig själv, Victoria och Daniel är ju väldigt populära och utsätts inte för sånt här.

Han tror inte att den som ligger bakom de falska enkronorna som sprids just nu har något speciellt syfte.

– Det är nog mer av det skämtsamma slaget, det allvarliga i det här är att någon har förfalskat pengar.

Vad tror du kungen säger om mynthånet?

– Jag tror inte han ser det. Han har inga kaffepengar, utan betalar med kreditkort.

Hovet har inte gått att nå för en kommentar.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert: