Så planerades kidnappningen

Uppdaterad 2012-04-17 | Publicerad 2012-04-05

I nästan ett år har de misstänkta planerat kidnappningen.

Första steget var att den 23-åriga kvinnan låtsades bli kompis med 25-åringen.

– Målsägaren har uppfattat kvinnan som en vän till honom, säger åklagaren och spaningsledaren Lars Hedvall.

Den 23-åriga kvinnan och 26-årige mannen döms till åtta års fängelse vardera.

Under en presskonferens i polishuset i Uppsala berättade Lars Hedvall om åtalet han lämnade in till Uppsala tingsrätt tidigare idag.

Enligt åklagaren är kidnappningen av 25-åringen planerad i detalj.

Beräknat riskerna

Vid husrannsakan beslagtogs en dator, där utredarna hittade en skypekonversation från 1 maj i fjol. Redan där, menar åklagaren, hör man de första bevisen på att den 23-åriga kvinnan planerar någon typ av brott.

Vid husrannsakan hittas också 23-åringens och den 26-åriga läkarstudentens planering av kidnappningen där de enligt åklagaren planerar allt från husköp till budget.

– Man har också gjort en mindmap med vad som kan gå fel, säger åklagaren Lars Hedvall.

Googlat tortyr

23-åringen och 26-åringen ska också ha gjort research på banker utomlands, bland annat i Hong Kong och Singapore. Där har man enligt åklagaren försökt kartlägga landets relation till Sverige och utlämningskrav.

– Syftet bakom detta har naturligtvis varit att få pengar från familjen, säger Lars Hedvall.

Den 23-åriga kvinnan och de två männen åker tillsammans till Uppsala den aktuella kvällen.

– Dessförinnan har man googlat spetsa maten, kan man dö av 30 Stilnoct, köttfärspaj recept, tortyr med bilbatteri, spänna fast rullstol, tortera med bilbatteri, hur får man tag i elpistol och gjort olika sökningar på banker.

"Krävt pengar"

Bilresan upp till Umeå ska därefter gått ganska våldsamt till.

– Den här bilen kom att vid minst ett tillfälle köra av vägen då målsägaren befann sig i bilen, berättar Lars Hedvall under presskonferensen.

Åklagaren beskriver därefter hur 25-åringen hotats i den kalla stugan, där han befinner sig fram till 4 januari i år, då polisen fritar honom.

– Det här skulle ha slutat med att man inlett en kontaktfas och krävt pengar av familjen. Men det hann man aldrig göra eftersom polis hann ingripa och avstyra det här, säger Lars Hedvall.

Nekar till brott

Den 26-årige mannen som vaktat 25-åringen i huset har erkänt medhjälp till en ringa form av människorov, uppger åklagaren.

– Syftet för honom var att hjälpa till och få pengar, säger Lars Hedvall.

Den 26-åriga läkarstudenten förnekar brott, de delar han har sagt är korrekta skulle ha varit ett skämt, som en slags svensexa.

– Jag konstaterar att han är ensam om det, säger åklagaren.

Den 23-åriga kvinnan har enligt åklagaren sagt att hon släppt in männen i sin lägenhet, men hon känner inte till sömnmedel. Hon förnekar brott.

Nästa vecka inleds rättegången mot de tre åtalade.

ANNONS