Almedalen 2012

Väljarna: Hägglund blir först att gå

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

VISBY. Kristdemokraterna dras med usla opinionssiffror.

Och här kommer nästa smäll för Göran Hägglund.

En dryg tredjedel av väljarna tror att han blir nästa partiledare att lämna sitt uppdrag, visar en undersökning från Aftonbladet/United Minds.

Sedan förlusten i riksdagsvalet 2010 har samtliga av partierna som ingick i det rödgröna laget bytt partiledare. Men nu riktas fokus mot den borgerliga sidan. En ny undersökning från Aftonbladet/United Minds visar att en dryg tredjedel av väljarna tror att Göran Hägglund (KD) blir nästa partiledare som får lämna sitt uppdrag.

Hård maktstrid

Under flera månader har Kristdemokraterna dragits med usla opinionssiffror och om det vore val i dag skulle partiet ramla ur riksdagen. I höstas utkämpades en hård maktstrid i partiet när Mats Odell utmanade Göran Hägglund om partiledarposten. Kampen gick så långt att det blev öppen omröstning på partiets riksting - där Hägglund drog det längsta strået.

Carl Melin, opinionschef på United Minds, menar att det är konflikterna i partiet som gör att väljarna tror att Hägglund ligger pyrt till.

– Det är oerhört ovanligt att en partiledare utmanas så öppet så att det går till omröstning. Det är något som väljarna uppmärksammade, säger han.

Anpassat sig

Enligt Melin har Hägglund dock stärkt sin position internt sedan dess, bland annat genom att ta in en del motståndare i in stab och anpassa sig till sina kritiker.

– KD har gått åt höger, vilket är smart ur ett partiegoistiskt perspektiv. Nu är man tydlig med att man främst vill locka till sig gammelmoderater. Chansen att till exempel vänsterpartister går till KD är mycket liten. Ska de växa är det troligare att allmänborgerliga väljare går över, säger Carl Melin.

Han han tror dock att utvecklingen kan skada alliansen.

– För alliansen kanske det är bättre med ett mittenorienterat kristdemokratiskt parti som vinner äldre mittenväljare som brinner för äldrefrågor.

Tror inte han byts ut

Carl Melin tror inte att Hägglund kommer att bytas ut innan valet 2014.

– Det är lika troligt att Annie Lööf eller Jan Björklund går före valet. Och om någon av dem gör ett riktigt dåligt valresultat, eller i KD eller C:s fall kanske åker ur, så lär de få avgå.

”Mest i farozonen: Björklund”

Aftonbladets/United Minds undersökning visar att väljarna tror att det blir på den borgerliga sidan som det byts partiledare nästa gång.

– Allt tyder på det. Den som jag tror ligger mest i farozonen är Jan Björklund. I Folkpartiet diskuteras redan öppet vem som ska bli hans efterträdares, säger Carl Melin.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2012

Almedalsveckan