Nyheter

Fergie kan dömas till 20 års fängelse

Av: 

Torbjörn Ek

NYHETER

Misstänks för att förklädd smygfilmat på barnhem

LONDON. Sarah Ferguson, 52, riskerar 20 års fängelse – i Turkiet.

Den brittiska exprinsessan anklagas för att ha smygfilmat barn på barnhem i landet för en dokumentär.

Hertiginnan av York, Sarah Ferguson, har hamnat i blåsväder igen. Nu anklagas hon för att ha smygfilmat barn på barnhem i Turkiet. Hon riskerar att dömas till 20 år i fängelse.

Foto: AFP

Hertiginnan av York, "Fergie", har i domstol formellt anklagats för att ha kränkt den personliga integriteten för fem barn på barnhem i Turkiet, skriver Daily Telegraph.

Den skandaldrabbade före detta prinsessan, som har döttrarna Beatrice och Eugenie med prins Andrew, riskerar upp till 22 och ett halvt års fängelse om hon döms för brotten.

Lägger locket på

Turkiska myndigheter har bett Storbritannien om hjälp med att samla bevis för att kunna åtala Sarah Ferguson.

Det brittiska inrikesdepartementet bekräftar att de fått förfrågan men vägrar svara på om de tänker samarbeta eller inte, uppger Daily Telegraph.

2008 följde exprinsessan och hennes dotter, prinsessan Eugenie, 21, med ett reportageteam till Turkiet som med dolda kameror ville undersöka livsvillkoren för övergivna barn på institutioner i landet.

Förklädd i mörk peruk och huvudsjal tog sig "Fergie" in på barnhemmet Saray och filmade material som sändes i ITV-programmet "Tonight". I dokumentären visas barn som tycks vara fastbundna i sina sängar utan tillsyn. Ett barn som inte släpptes utomhus ses krypa längs korridoren för att känna solen i sitt ansikte.

”Utnyttjat deras säkra liv”

Turkiets statskontrollerade nyhetsbyrå Anadolu uppger enligt Daily Telegraph att åklagaren hävdar att barnen som filmats var svårt handikappade och att många visat "våldsamma tendenser mot sig själva och sin omgivning". Genom att i hemlighet filma barnen, ska Sarah Ferguson ha "utnyttjat deras säkra liv", enligt åklagaren som också hävdar att baren i själva verket hade ständig tillsyn.

– Hertiginnan är inte medveten om detta. Turkiska myndigheter har inte kontaktat henne, säger Sarah Fergusons talesperson James Henderson om domstolsanklagelserna.

– Det är viktigt att betona att hertiginnan var på en humanitär resa vid det aktuella tillfället och att det var ITV som gjorde programmet, inte hon.

”En smutskastningskampanj”

Turkiets familjeminister Nimet Cubukcu hävdade i november 2008 efter att programmet sänds att Sarah Ferguson med dokumentären medvetet försökte motverka Turkiets medlemskapsansökan till EU.

– Det är uppenbart i denna stund att hon försöker lämna Turkiet mitt i en smutskastningskampanj, sa hon då enligt Daily Telegraph.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Sverige–Polen. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert: