Explosion på svenskhotell

Av: Victor Stenquist, Sebastian Chaaban, Sofia Roström Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Greta Nygren Lohne
Hörde smällar Vittnen hörde flera smällar från hotellet och rökpelare steg upp. Minst 100 svenskar uppges bo på hotellet.

NYHETER

En norsk kvinna uppges ha livshotande skador efter de kraftiga explosionerna på ett hotell i Gran Canaria tidigare i dag, uppger VG.

Fyra andra personer skadades allvarligt.

140 svenskar bor på hotellet.

– Det skakade i hela byggnaden, säger vittnet Greta Nygren Lohne.

I morse hördes två kraftiga explosioner på hotellet Cordial Mogán Playa i Puerto de Mogán på Gran Canaria.

Norsk turist död

En kvinnlig norsk gäst i 50-årsåldern skadades allvarligt i olyckan. Hon ådrog sig brännskador över hela kroppen, enligt Canarias7. Myndighetskällor har uppgett att kvinnan avlidit, skriver en lokal nyhetssajt. Uppgifterna är dock inte bekräftade och inte heller norska UD kan bekräfta att kvinnan avlidit.

– Vi har fått uppgift att en kvinna i 50-årsåldern är tagen till sjukhus. Nu följer vi ärendet genom vårt konsulat. Vi kan inte bekräfta några andra detaljer, säger Kjetil Elsebutangen, pressekreterare på norska UD till Aftonbladet.

Tidningen VG har pratat med sjukhuset som kvinnan vårdas på.

– Hennes situation är väldigt kritisk. Hon är livshotande skadad, säger sjukhusets kommunikationschef Chare Cardenal till VG.

Fler skadade

Ytterligare fyra personer, tre kvinnor och en man, skadades allvarligt. Enligt uppgift jobbar de på hotellet, men deras nationaliteter är fortfarande okända.

De skadade fördes med ambulanshelikopter till ett sjukhus i Las Palmas.

Enligt Tómas Lorenzo, säkerhetsansvarig i kommunen, inträffade olyckan i samband med att en tankbil skulle leverera gas till hotellet.

"Våldsam rökutveckling"

Explosionerna ägde rum i närheten av hotellets spa-avdelning, enligt spanska nyhetsbyrån Europa Press.

De ska ha skett i två tankar som totalt innehöll runt 10 000 liter propangas, enligt Canarias7.

Norska Greta Nygren Lohne, 58, bor tillsammans med sin man Hans Jarl Lohne på hotellet och paret skulle precis gå för att äta frukost när de hörde två kraftiga smällar.

– Det var precis utanför vårt rum. Det skakade i hela byggnaden och två kraftiga rökpelare steg upp efter smällarna, säger hon till Aftonbladet.

Tillsammans med sin man tog hon sig snabbt ut från hotellet. När Aftonbladet pratade med paret vid 11-tiden befann de sig på grannhotellet med andra turister i väntan på ytterligare information.

Såg flera som brann

– Det var inte så mycket panik. Det var personalen som verkade mest uppskakade, många grät, säger Greta Nygren Lohne.

Norska turisten Arne Braathen gick förbi hotellet när explosion inträffade.

– Det var en våldsam rökutveckling och det luktade gas. Vi såg flera personer som var skadade. Jag själv såg hur det var flera personer som stod i lågor, säger han till norska Verdens Gang.

En person som brann ska ha blivit slängd i hotellets pool, enligt vittnesuppgifter.

Resebolaget Ving, som har 92 svenska gäster på hotellet, Fritidsresor har fyra svenska gäster på samma hotell och Apollo 44 stycken svenskar.

Tusen gäster evakuerades

– Vi har inte fått någon uppgift om att några av våra gäster är skadade. Vi har personal på plats som försäkrar sig om att våra gäster mår bra, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving.

Ingen av researrangörerna har några uppgifter om skadade svenskar. Inte heller svenska UD har några sådana uppgifter.

Röda korset har hjälparbetare på plats som tar hand om chockade människor.

Aftonbladets utsände, Torsten Laursen, säger att det fortfarande vid 14.30-tiden samlas många människor utanför hotellet. Ett stort mediauppbåd är också på plats.

– Det är uppsatta sjukvårdstält här utanför. Folk verkar väldigt chockade, man känner i luften att något har hänt, säger han.

Över tusen personer ska bo på hotellet som evakuerades efter explosionerna.

Anledningen till olyckan är ännu oklar och ska utredas.

Publicerad: