Julfesten bokfördes som seminarium

Genom att bokföra julfesten som seminarieverksamhet kommer Annie Lööfs departement undan momsen på 123 295 kronor.

– Det finns ingen ambition att trixa med någon bokföring. Det är så korrekt det någonsin kan bli, vi har följt reglerna, säger departementets administrative chef Birgitta Wikmark Carlsson.
 
Artikel publicerad 14 augusti 2012.

Glamourfesten med julbord gick loss på 616 473 kronor.

Men myndigheter och departement har rätt att begära kompensation för momskostnader – så länge det inte handlar om representation.

Genom att bokföra festen som seminarieverksamhet kan Annie Lööfs departement därför få tillbaka momsen på vin, öl, mat och allt annat som det bjöds på.

”Har följt regelverk”

Det var precis så som Tillväxtverket gjorde på sin beryktade lyxmiddag i vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm.

Generaldirektören Christina Lugnet fick efter verkets omfattande utsvävningar sparken och hård kritik av näringsminister Annie Lööf.

I dag – en vecka senare –  är strålkastarljuset riktat mot Annie Lööfs spritfester, krognotor och julfest som departementet inte vill betala moms för.

Näringsdepartementets administrative chef, Birgitta  Wikmark Carlsson, uppger att sammankomsten den 8 december handlade om seminarieverksamhet.

– Vi har följt det regelverk som vi har uppfattat gäller och huvudsyftet var att få ihop all personal på ett ställe, så vi kunde träffa de tre statsråden och att vi kunde prata ihop oss om riktningen och sen såg vi det också om väldigt effektivt då att vi skulle vara på ett ställe och ha vår julsammankomst.

– Det såg vi som att huvudsyftet var att få ihop alla i det här seminariet.

Syftet: Träffas och prata

Festen stod för större delen av tiden och den absolut största delen av kostnaden.

– Ja, men en del av dagens syfte är också att vi träffas och pratar med varandra. En del av en konferens är det här som har med teambuilding att göra, att man känner varandra och att man därmed har lättare att jobba ihop med varandra.

– Ja, visst var det festlig aktivitet om du drar en tydlig gräns vid 17.40, men det är också så att en hel del av syftet är att man också kommer tillsammans.


Denna artikel publicerades 14 augusti 2012. Den har långt senare fått stor spridning i sociala medier.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN