Mordmisstänkte svensken i Thailand släpps

NYHETER

I augusti greps en 17-årig svensk i Thailand misstänkt för att ha knivdödat en 18-årig thailändare.

Nu har han släppts mot borgen.

Den 17-årige svensken, som kommer ifrån Östergötland, har erkänt sig skyldig till att ha dödat thailändaren men har hela tiden hävdat självförsvar.

Klockan 11 på onsdagsförmiddagen, svensk tid, kom uppgifter som gör gällande att svensken släppts mot borgen.

Jan Källman, frilansjournalist på plats i Thailand:

– Jag fick uppgifterna av en kontakt vid den thailändska polisen. Svensken har släppts mot borgen som låg på cirka 7000 kronor. Det här går bara att tolka på ett sätt: att det betraktas som självförsvar.

Suttit på anstalt

Pojken släpps nu ifrån den ungdomsvårdsanstalt där han suttit frihetsberövad. Men han måste stanna kvar i Thailand i väntan på rättegång.

– I normala fall kan det dröja upp till ett år innan rättegången startar, men i det här fallet gissar jag att det kommer gå fortare än så, framförallt med tanke på hans ålder, säger Jan Källman till Aftonbladet.

Knivdådet skedde på ett hotell i staden Sakeo i östra Thailand, i början av augusti. 18-årigens thailändska fästmö, som bor i Sverige tillsammans med sin mamma, tycks ha stått i centrum för händelsen.

Hittades död

När fästmön skulle träffa pojkvännen på dennes hotell tog hon med sig en annan man, som hon lärt känna på internet, för att låta honom bekanta sig med svensken.

18-åringen ska då ha rusat in i svenskens hotellrum och låst ute kvinnan. De två unga männen ska då ha börjat bråka och efter en stund kom 18-åringen ut och försvann – blödandes. Han hittades senare död utanför hotellet. Svensken hävdar att 18-åringen ryckt till sig en kniv och attackerat honom, men att han själv lyckades avväpna motståndaren och försvara sig genom att gå till motangrepp.