Sommaren gör en storstilad comeback

1 av 5 | Foto: Vi har sett översvämning i Ludvika.
NYHETER

Nästa vecka gör sommaren comeback.

SMHI tror på torrt­ ­väder och temperaturer på uppemot 24 grader.

– Det ser ut att bli bra solchanser, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Foto: TJOLAHOPP Nu vänder det. Efter en mycket ostadig regnsommar lovar SMHI:s prognoser värme och solsken de kommande dagarna.

Regn, regn och mer regn – delar av sommaren har varit rekordblöt. ­Exempelvis hade Södertälje den blötaste juni­månaden på över 200 år.

– Ja, det stämmer. Delar av sommaren har varit ovanligt sval och blöt, ­säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Värme till helgen

Och medan det har öst ner på hemmaplan har svenskarna flytt till sydligare breddgrader. Aldrig förr har så många charterresor bokats som i år.

Men enligt SMHI verkar det nu som att sommaren ångrar sig – och vänder på halva vägen. Till helgen väntas nämligen ett högtryck med stigande temperaturer, även om det lokalt kan förekomma någon eftermiddagsskur.

– Värmen rullar in från Storbritannien och rensar upp molnen, säger Emil Björck.

Nästa vecka hänger den brittiska värmen kvar och bidrar till ännu varmare väder. Upp till 24 grader på sina håll, meddelar SMHI.

Inte ovanlig

Värmen är inte ovanlig för årstiden, men om man jämför med stora delar av den övriga sommaren är det definitivt glada ny­heter för alla soldyrkare.

– Ja, det finns absolut hopp om fortsatt högtryck nästa vecka. Vädret väntas blir torrt och varmt och det ser ut att bli bra solchanser, säger Emil Björck.