Nyheter

Så köper han upp Sverige

Av: 

Mattias Carlsson

NYHETER

Kamprads familj är storägare i mängder av företag – i tysthet

Det är 40 år sedan Ingvar Kamprad flydde de svenska skatterna och flyttade hela koncernen till skatteparadis.

Nu har han i det tysta börjat köpa in sig i Sverige igen.

Aftonbladets granskning visar att Ikea-grundarens familj är storägare i mängder av svenska företag.

Synsam, Stadium, Peab och Barnens Hus är bara några exempel.

Ingvar Kamprad kontrollerar sitt imperium från ett antal stiftelser och bolag i Holland, Luxemburg och Liechtenstein. Moderbolaget för Ikea-varuhusen Ingka-holding i Holland omsätter enorma mängder pengar.

Senaste årsredovisningen från 2010 visar att bolaget omsatte

23 091 miljoner EURO – smått ofattbara 210 miljarder kronor.

Vinsten var 24 miljarder kronor.

Men det tar inte slut där. Bolaget Inter Ikea som ägs av en annan stiftelse, får tre procent i royalty på Ikea-varuhusens omsättning. Under 2010 gav det Inter Ikea Holding i Luxemburg ett resultat på 23 miljarder kronor, de totala tillgångarna uppgick till 50 miljarder kronor.

Deläger skandalbolag

Det är det svenska dotterbolaget Inter Ikea investment som står för företagsköpen i Sverige. Det var Inter Ikea som nyligen avslöjades med att vara en av ägarna till skandaliserade vårdföretaget Carema.

Inter Ikea hade satsat 300 miljoner i en av riskkapitalbolaget Tritons fonder som i sin tur ägde Caremas moderbolag.

Flera av Inter Ikeas investeringar görs också genom bolaget Alipes som Inter Ikea äger gemensamt med Ikano Invest.

Bolaget är nu bland annat delägare i Synsam, Barnens hus och bilverkstadsföretaget Mechanum. Ett annat bolag som nu delägs av Inter Ikea är Forsgrens Fritidscenter i Hyssna som är generalagent för flera stora husvagnsmärken.

– Jag och min bror har drivit företaget i 20 år och vi kände att för att komma vidare så ville vi ha någon som pushar oss lite. Man kan bli lite mätt efter 20 år och det är väl i första hand därför vi gått ut med en liten försäljning av vårt företag. Vi hade några fler namn men Ikea kändes spännande, säger Mathias Forsgren som driver bolaget med brodern Christian.

Affären genomfördes i augusti och Ikea har nu tagit plats i styrelsen.

”Man kan sammanfatta vår syn på investeringar i att pengar ska jobba och göra nytta” skriver Henrik Jonsson ansvarig på Inter Ikea Investments AB i en kommentar.

”På lång sikt”

Även tv-teknikbolaget Twentyfourseven är nu till en dryg tredjedel Kamprads. Bolaget är marknadsledande i Norden på uthyrning och service av tv-teknik.

Investeringarna görs enligt Inter Ikeas talesperson Anders Bylund på lång sikt.

– De senaste åren har vi investerat i ett par små- eller medelstora svenska företag varje år. De enskilda investeringarna har legat från cirka femtio miljoner svenska kronor upp till en halv miljard svenska kronor, säger han.

– Vi gör investeringar i massor av olika länder men det är klart att det känns extra roligt att investera i Sverige där vi har våra rötter.

Tar över fastigheter

Ingvar Kamprad har också direktinvesterat 300 miljoner i byggbolaget Peab där en av hans närmsta män inom Ikea, Göran Grosskopf, också är styrelseordförande.

Men även andra bolag i Kampradfamiljens ägo storsatsar i Sverige. Ikano-koncernen, som till stor del kontrolleras av sönerna Peter, Mathias och Jonas Kamprad, köper i rask takt upp bostäder och kontorsfastigheter i Sverige. I Västerås och Eskilstuna äger de 20 bostadsfastigheter med en total yta om 95 000 kvadratmeter. I Lund och i Helsingborg äger de mer än

70 000 kvadratmeter kontorsyta.

I Hammarby sjöstad i Stockholm har de tillsammans med Skanska köpt kvarteret Påsen 10 som nu ska bli bostäder.

De äger också en fjärdedel av sportbutikerna Stadium vilket verkar bli en god affär. Tillsammans med de andra fem aktieägarna delade de i fjol på 150 miljoner kronor i vinst.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert: