Mörk bild av Säpos förmåga att stoppa terror

1 av 2

Säpos ägnade mycket tid åt att förklara hur de arbetar för att stoppa terrordåd.

Det som verkligen oroade mig var när de började prata om allt som de inte kan göra.

Min slutsats är att Säkerhetspolisens förmåga att förhindra terrordåd försämrats.

Säkert var det inte Säpos mening när man presenterade sin årsrapport att oroa svenska folket. Snarare att ge människor känslan att svensk säkerhetspolis har koll på läget och kan skydda landets befolkning.

Därför var redogörelsen för hur våldsbejakande extremister med hjälp av svenska sim-kort kan kommunicera med varandra på krypterade appar så skrämmande. Korten går inte ens att knyta till någon speciell person.

Särskilt alarmerande eftersom vi precis fått en lektion i hur en terrorist kan använda dessa verktyg för att få råd, stöd och tips inför ett terrordåd. Inför sin attack på Drottninggatan den 7 april kunde Rakhmat Akilov i lugn och ro kommunicera med ett antal personer som utgav sig för att vara IS-operatörer, utan att Säpo hade en aning eller några möjligheter att avlyssna samtalen.

Stark misstanke

Hur många andra sådana kommunikationer pågår i detta nu utan att Säpo har koll?

Det beror inte på att Säpo är inkompetent utan på de lagar som skyddar vår personliga integritet. Säpo kan inte utan vidare gå in och kontrollera vad människor skriver på Whatsapp, Telegram eller andra krypterade appar. Först måste misstanken om terrorbrott vara så stark att en domstol är beredd att ge tillstånd och även då är det betydligt mer komplicerat än att avlyssna en mobiltelefon.

Den moderna tekniken ger presumtiva terrorister verktyg som det inte finns några motmedel mot i en rättsstat.

Kopplar man ihop detta med en annan observation ur Säpo årsbok så blir bilden ännu mörkare.

Kraftig ökning

Antalet personer i våldsbejakande extremistiska miljöer har ökat kraftigt från några hundra till flera tusen. Ett underbetyg till alla de satsningar som görs för att få stopp på radikaliseringen i bland annat islamistiska miljöer. Ändå kan hatpredikanter fortsätta sprida sitt budskap i vissa svenska moskéer.

Säpo har med andra ord långt fler presumtiva terrorister att försöka hålla koll på samtidigt som dessa terrorister enkelt kan kommunicera med varandra och med "kollegor" utomlands utan att polisen har någon koll på vad de säger eller planerar.

Ovanpå de kända extremisterna kommer de så kallade ensamvargarna. Människor som Säpo inte har minsta koll på. Den grupp som både Akilov och Sveriges första självmordsbombare Taimour Abdulwahab tillhörde.

Terroristerna steget före

Precis som i så mycken annan brottslighet tvingas man konstatera att terroristerna hela tiden ligger steget före Säpo. Detta handlar givetvis inte bara om islamistiska terrorister. Den nya tekniken är lika användbar för den så kallade Autonoma vänstern eller högerns Vit makt-rörelser. Grupper som enligt Säpo också växer.

Detta kallar Säpo för "ett nytt normalläge". I klartext har världen blivit ondare och det är inte mycket Säpo eller någon annan kan göra åt det.

Risken att råka ut för ett terrordåd i Sverige är fortfarande försvinnande liten. Det handlar om att befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. Ur den synvinkeln känner jag ingen rädsla.

Det som oroar mig mer är att Säpo inte längre har den förmåga som behövs för att upptäcka våldsverkare i tid.

Dagens tre rubriker 00:29

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM