”En brutal diktatur”

Jan Björklund om samarbetet med Saudiarabien

Folkpartiets partiledare Jan Björklund.
Folkpartiets partiledare Jan Björklund.

Regeringen är splittrad i frågan om det militära samarbetet med Saudiarabien.

Nu kommer hård kritik från Folkpartiet.

– Saudiarabien är en brutal diktatur, vi borde inte ha krigsmateriellsamarbete med det landet, säger partiledaren Jan Björklund (FP).

Saudiarabiska specialstyrkor under en uppvisning.
Saudiarabiska specialstyrkor under en uppvisning.

Ett topphemligt svenskt företag ska hjälpa Saudiarabien att bygga en ­vapenfabrik, avslöjade Ekot i morse. Det militära samarbetsavtalet mellan länderna tecknades av S-regeringen 2005. Men så sent som 2010 förlängdes det av den borgerliga regeringen.

”Argumenterade emot”

Men regeringen är splittrad i frågan. Efter dagens avslöjande riktar FP-ledaren Jan Björklund hård kritik mot avtalet.

– Saudiarabien är en brutal diktatur. Vi argumenterade emot att avtalet skulle förlängas 2010, men vi förlorade den striden i regeringen. Det var för många andra, både Moderaterna och Centerpartiet, som ville fortsätta.

Björklunds kritik yttrades under en kaffeträff med riksdagsjournalisterna i morse. FP-ledaren sa att han inte kände till detaljerna kring "Operation Siloom”, där svensk expertis från Försvarets forskningsinstitut skulle bistå Saudiarabien i byggandet av en fabrik för renovering av anti-tankvapen, förrän i morse. Men han antar att det ligger inom lagens gränser.

”Bra att vi äntligen enats”

Enligt FP-ledaren kan det dock bli annorlunda nästa gång som en förlängning av avtalet med Saudiarabien ska förlängas.

– Det är bra att vi nu äntligen enats i Sverige om att skärpa vapenexportlagstiftningen. Det betyder att vi ställer större krav på respekt för mänskliga rättigheter och större krav på demokrati i de länder vi ska samarbeta med om försvarsmateriell. En sådan utredning är på gång att tillsättas nu. Vi har krävt en sådan i åratal men först nu är vi överens i regeringen. Ställer man högre krav på mänskliga rättigheter och på demokrati skulle Saudiarabien inte ha godkänts.

”Strängare lagstiftning”

Björklund hoppas att en ny lagstiftning ska finnas på plats innan denna mandatperiod är över.

– Om en utredning tillsätts i år så ska det kunna bli så. Det tar ändå ett tag med lagstiftningsarbete. Det betyder att när det här avtalet ska förlängas nästa gång så kan det finnas en strängare lagstiftning på plats, jag hoppas det.

KD också emot

Även KD var emot det förlängda avtalet, säger partiets gruppledare Emma Henriksson. Enligt henne ska Sverige inte ska ingå avsiktsförklaringar om vapensamarbete med diktaturer.

– Det är en linje vi har hävdat i regeringen också. Vi misslyckades för vi var inte överens i den frågan när det handlade om förlängningen av avtalet med Saudiarabien 2010. Finns det en möjlighet att riva upp det kommer vi definitivt inte att stoppa det, men givet att regeringen är densamma som när det förlängdes måste de som tyckte att det var en bra idé att förlänga det byta ståndpunkt, säger Henriksson till TT.

Publisert: