Doktor Åsa JO-anmäler polisen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vill få tillbaka sin videokamera så hon kan filma dottern

"Doktor Åsa" Wihlbeck anmäler polisen till justitieombudsmannen, JO.

Skälet: Hon har vägrats tillgång till sina privata tillhörigheter som beslagtogs i samband med att hennes sambo häktades misstänkt för mordbrand.

Den 6 mars greps doktor Åsa Wihlbecks sambo i parets gemensamma hus misstänkt för mordbrand. Polisen gick igenom deras saker och mycket beslagtogs.

Drygt en månad senare har hon fortfarande inte fått tillbaka flera av hennes tillhörigheter - trots att hon upprepade gånger framför förfrågningar till polisen.

Vill filma dottern

I dag lämnade Åsa Wihlbeck in en JO-anmälan riktat mot länskriminalpolisen:

" Jag har full respekt för att de måste hålla på eventuella beslag som är potentiellt viktiga för utredning. Däremot - saker som omöjligt kan innehålla någon information för utredningen, men som är oerhört viktiga för mig, måste jag ju kunna få tillbaka. Det utgör stora besvär för mig i mitt vardagsliv", står det i hennes anmälan.

Hon saknar bland annat underlag till äldre föredrag, och en kameraladdare som krävs för att kunna dokumentera sin lilla dotters utveckling.

"Hon håller nu på att lära sig prata och jag har nu snart förlorat månader av hennes utveckling, vilket för andra kan te sig löjligt, för mig är det en stor, stor sorg med detta glapp av dokumentation".

"Värde för utredning"

Åsa Wihlbeck undrar nu hur länge polisen kan ha hennes tillhörigheter i beslag "när de ej fyller någon funktion för utredningen" och undrar om de inte är skyldiga att kommunicera och informera henne om detta.

"Jag önskar åtminstone en förklaring till varför jag ej ens får svar på mina förfrågningar, samt när jag kan förvänta mig att få dem åter. För övrigt har deras bemötande varit under all kritik", menar Åsa Wihlbeck.

Hon är inte ens misstänkt för brott.

Enligt polisen, spelar det ingen roll.

– I vissa lägen tas vissa saker i beslag som har värde för utredningen. Det kan vara även från anhöriga som har betydelse för utredningen. Sen när vi är klara med prylarna hävs beslaget av åklagaren, säger Lars Byström på länskriminalen.

Han välkomnar också en oberoende utredning av JO.

– I det här konkreta fallet är det bra att JO utreder om det begåtts något misstag som doktor Åsa påstått.

Publicerad: