Nyheter

Flådda lik visas upp för barn

Av: 

Oscar Nelson

NYHETER

Tom Tits visar kontroversiell utställning

I Södertälje går ... nej, gungar snart de döda igen.
I Södertälje går ... nej, gungar snart de döda igen.

Flådda lik och 200 inre organ från döda människor. Nu kommer den makabra utställningen Body Worlds till museet Tom Tits i Södertälje – som håller öppet för barn under 12 år.

– Man hade ju kunnat låta bli att använda riktiga kroppar, säger barnpsykologen Ingrid Gråberg.

Body Worlds både fascinerar och upprör. På fredag ställer anatomiprofessorns Gunther von Hagens ut sin världsberömda utställning på museet Tom Tits i Södertälje. 

Body Worlds använder sig av flådda lik och organ som donerats till utställningen. Kropparna, som är konserverade med en särskild teknik, står i olika poser, till exempel spelar en fotboll och en annan gitarr.

Vill visa hur en kropp fungerar

Syftet är vetenskapligt och tanken är att visa besökare hur en kropp fungerar, säger Björn Edlund, VD på Tom Tits.

– Gitarrspelaren är extremt häftig och fotbollsspelaren är otroligt enkel att relatera till. Att se samspelet mellan musklerna, nervbanorna och hjärnans olika signaler är fascinerande, säger han

Barn under 12 år får komma in

Men Body Worlds har haft många kritiker genom åren, bland annat finns det de som tyckt att utställningen är ett brott mot griftefriden.

Dessutom har Tom Tits tagit det inte helt okontroversiella beslutet att hålla utställningen öppen för barn under 12 år som kommer i vuxet sällskap.

Föräldrar måste ha omdöme

Barnpsykologen Ingrid Gråberg tycker att föräldrar har ett stort ansvar om de väljer att gå och se på Body Worlds med sina barn.

– Det är många saker som kan bli jobbiga och barnen måste få ställa sina frågor. Föräldrarna måste ha ett bra omdöme och själva känna sig bekväma med att titta på döda människor. Blir det fokus på att det är döda människor kan det väcka en massa tankar hos yngre barn.

Ingrid Gråberg förstår syftet med utställningen men ställer sig frågande till varför liken måste vara verkliga.

– Man hade ju kunnat låta bli att använda riktiga kroppar.

Kommer finnas vakter

Björn Edlund håller inte med.

– Nej, varför ska man det? Jag ser det inte på det viset. Jag tror inte att man ska låtsas utan visa hur människan ser ut på riktigt. Jag förstår inte de resonemangen.

Enligt Björn Edlund kommer Body Worlds att hållas på en avgränsad plats på Tom Tits och entrén kommer att ha vakter.

– Det går inte bara att ramla in på den här utställningen.

Björn Edlund säger även att personerna bakom Body Worlds har gjort en rejäl research för att bara människor som aktivt valt att donera sin kropp är med i utställningen.

– Man har gjort rigorösa genomgångar, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert: