Nyheter

Cirkeln kan vara Hitlers ubåtsfälla

Av: 

Ida Gustafsson

NYHETER

Expertens teori: Skulle stoppa ryssarna

Cirkeln på Östersjöns ­botten kan vara Hitlers hemliga fälla för sovjetiska ubåtar.

Det tror Anders Autellus, tidigare kapten i den svenska ubåtsflottan.

– Jag tyckte mig se en besynnerlig likhet med en formation jag själv gjutit, säger han.

Ända sedan den upptäcktes i juni 2011 har teorierna och frågorna om den mystiska cirkelformationen på Östersjöns botten varit många:

Kan det vara en meteorit? Ett ryskt spionplan? Eller kanske till och med ett ufo?

Nu tror sig Anders ­Autellus, 55, ha svaret. Den tidigare kaptenen i svenska ubåtsflottan, som dessutom har en civil karriär som skattletare, har studerat­ ­bilderna och lanserar nu teorin om att det rör sig om en bortglömd fälla som ­nazisterna byggde under andra världskriget.

”Försågs med vapen”

Han tror att formationen är ett betongfundament som tyskarna satte upp som en del av en spärr för att hindra sovjetiska ubåtar att passera genom Finska ­viken.

Med hjälp av gjutna botten­vikter i betong fästes ett stålnät som fördes upp mot ytan med hjälp av ­stora flytbojar.

– Man kan förse dem med vapen genom att hänga små laddningar i nätet. Under andra världskriget var inte de vapnen utvecklade, utan man använde sig säkert av sjunkbomber med 150 kilos sprängladdning, som man fällde från flytfartyg, säger Anders Autellus.

Han har själv gjort liknande bottengjutningar som civilist och tror sig veta hur cirkeln på Östersjöns botten har fått sin form:

– Jag tror att man helt ­enkelt har tagit ner en slang från ytan och hällt i blandningen som gör att det ser ut som marängsviss på ­botten, säger han.

Skrattar åt ufo

Näten tror han har rostat bort sedan länge. De hål som syns på bilderna skulle kunna vara fästen, och gropen bredvid tror han har karvats fram av stenar som dragits fram av inlandsisen.

– Det som är ­besynnerligt är dels att de lyckades lägga ut det och dels att det inte kom ut någon rysk ubåt från ­Finska viken. Men det var säkert ­något som var framme och nosade på nätet.

Anders Autellus tror ­inte att det går att förklara ­formationen som något ­annat än en ubåtsspärr. Spekulationerna om att det skulle vara ett ufo skrattar han åt:

– Nej, nej, nej, det har ­varit så mycket dumma ­grejer den sista tiden.

Aftonbladet har förgäves sökt skattletarna Dennis Åsberg och Peter Lindberg, som upptäckte formationen, för en kommentar.

Detta har hänt

19 juni 2011 Skattletarna Dennis Åsberg och Peter Lindberg hittar den mystiska ­cirkeln någonstans på Östersjöns botten. Fyndet blir en världsnyhet och människor ­världen över engagerar sig, skattletarduon får över 100 000 mejl. De kontaktas bland annat av amerikanska miljardärer som vill dra i gång egna expeditioner. Men de flesta mejl kommer från ufo-fantaster som är övertygade om att det rör sig om föremål från yttre rymden.

27 januari 2012 Skatt­letarduon intervjuas av CNN. ”Vi har hört olika förklaringar, allt från att det är George Lucas rymdskepp – The Millennium ­Falcon – till att det är något slags plugg till jordens inre, som att helvetet skulle vara där nere”, ­säger skattletarna till tv-kanalen.

16 mars 2012 Skattletarna skriver avtal med ett ­produktionsbolag som ska dokumentera expeditionerna.

1 juni 2012 Skattletarna gör nya dykningar, prover tas och lämnas till geologisk analys.

9 juli 2012 Duon återvänder till den hemliga platsen mitt ute i havet för en tolv dagar lång expedition. Förhoppningen är att slutligen kunna lösa gåtan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nya goda vanor i höst med Middagsfrid matkassar – just nu till kampanjpris.

Middagsfrid

Publisert: