Nyheter

Långsam gång kan tyda på demens

Av: 

Jenny Agö

NYHETER

Din gångstil kan avslöja om du riskerar att bli dement.

Långsamma och ostadiga steg kan vara ett tidigt tecken på att även ditt minne försvagas, visar flera individuella studier.

Små förändringar i en persons gångmönster kan vara en varningssignal och en nyckel till att upptäcka demens redan i ett tidigt skede, visar studierna som presenterades på Alzheimer's Associations kongress i Vancouver i helgen.

– Att studera förändringar i en persons gångmönster är idealiskt eftersom det varken kräver dyr teknologi eller mycket tid, säger Bill Thies, medicinsk chef för Alzheimer's Association.

Långsam gång

En av forskargrupperna lät äldre personer gå på ett elektroniskt löpband samtidigt som de räknade baklänges eller radade upp namn på djur. De som redan visat tecken på nedsatt minnesförmåga gick långsammare än de som var helt friska.

En annan forskargrupp studerade gånghastighet, rytm och steglängd hos 1341 vuxna med en medelålder på 78 år och fann direkta kopplingar mellan förändrat gångmönster och minnesförlust.

Krister Westerlund, ordförande i svenska Alzheimerföreningen, är försiktigt positiv till de nya forskningsresultaten.

- Det här kan vara en pusselbit för att snabbt konstatera om en människa är på väg att få en demenssjukdom. Men det kan ju inte vara hela sanningen, man måste i så fall kombinera det med andra tester, säger han.

"Inte värt mycket"

Det finns medicinska tester som visar specifika symptom för alzheimers och som också ger svar tidigt i sjukdomsförloppet. Man kan exempelvis mäta graden av förtvining i nervcellerna med hjälp av magnetkameror.

Sådana tester är mer tillförlitliga, menar Kaj Blennow, alzheimersforskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

- Allmänna tester som mäter gångförmåga visar inte på något som är specifikt för en sjukdom. Det kan vara ett allmänt tecken på att man är gammal och sjuk, så det blir inte värt så mycket.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu upp till 50 % på utvalda glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert: